Zoek
Sluit dit zoekvak.

BBC gaat verder met afschakeling lokale AM-zenders

De Britse publieke omroep BBC gaat verder met de afschakeling van middengolfzenders van lokale radiostations. In januari 2018 worden 13 zenders uitgezet. De afschakeling maakt deel uit van de bezuinigingen die de BBC momenteel doorvoert.

BBC gaat verder met afschakeling lokale AM-zenders Terwijl het in veel Europese landen al behoorlijk stil is op de middengolf, zijn er in het Verenigd Koninkrijk nog altijd vele radiostations te ontvangen op AM.

Naast landelijke stations als Absolute Radio, Talksport en BBC Radio 5 Live, zijn er ook nog vele lokale radiostations actief op de middengolf.

Maar ook in het Verenigd Koninkrijk luisteren steeds minder mensen naar de middengolf. Zij verkiezen FM, DAB en internet boven de vertrouwde AM. En dus wordt het langzaam maar zeker ook stiller op AM in het Verenigd Koninkrijk.

In 2016 startte de BBC voorzichtig met de afschakeling van de lokale AM-frequenties. De zender van BBC Radio Bristol werd uitgezet en gesloopt in verband met de bouw van een nieuwe woonwijk.

Nu gaat de omroep verder met het uitzetten van AM-frequenties. In januari 2018 gaan er nog eens 13 AM-frequenties uit. Hierdoor verdwijnen BBC Sussex (1161 en 1485), Surrey (1368), Radio Humberside (1485), Wiltshire (1332 en 1368), Radio Nottingham (1584), Radio Kent (774 en 1602) en Radio Lincolnshire (1368) geheel van de middengolf.

Daarnaast wordt het bereik op AM van BBC Devon, Radio Lancashire en Essex beperkt. Deze drie omroepen hebben elk twee of drie AM-zenders, waarvan er één wordt uitgezet.

De voorbereidingen voor het afschakelen van de middengolfzenders van de BBC hebben enige jaren geduurd. In 2012 en 2014 werd er al eens getest met het uitschakelen van middengolfzenders van haar lokale radiostations. De omroep wilde zo kijken hoeveel reacties er kwamen op de afschakeling. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten