Zweden start veiling commerciële FM-frequenties

De Zweedse pers- en mediaregulator MPRT is gestart met de veilingprocedure van alle commerciële FM-frequenties. Landelijke stations hebben tot eind september de tijd om een plan en financieel bod in te dienen, de regionale en lokale stations hebben tot half november de tijd.

Op 31 augustus 2017 lopen alle commerciële FM-vergunningen af. Besloten is om het radiolandschap voor commerciële radio geheel opnieuw in te richten.

Momenteel kent Zweden officieel alleen lokale commerciële radio. Maar door versoepeling van de regels zijn veel FM-kavels aan elkaar geregen en grote semilandelijke netwerken als Mix Megapol, Rix FM, NRJ en Rockklassiker ontstaan.

170 nieuwe FM-frequenties
Doordat een groot deel van de FM-band op de schop gaat zijn er 170 nieuwe FM-frequenties gevonden. Daarnaast worden 180 bestaande frequenties geoptimaliseerd. Hierdoor is er ruimte voor drie landelijke FM-pakketten. Twee hiervan hebben een dekking van 83%, de derde 81%. De drie FM-kavels komen grotendeels overeen met die van de grootste drie commerciële netwerken: Mix Megapol, Rix FM en NRJ.

Daarnaast krijgt elke provincie een regionaal netwerk, waarvan de dekking uiteenloopt van 12 tot 71%. In Skåne, in het zuiden van Zweden, heeft dit regionale netwerk de minste dekking vanwege de nabijheid van buurland Denemarken. In de grote steden blijven er frequenties beschikbaar voor lokale commerciële stations. In bijvoorbeeld Stockholm blijft dit aantal ongewijzigd op zes. In totaal is er ruimte voor 35 regionale en lokale radiostations verdeeld over 21 uitzendgebieden.

Veiling
Net als nu zullen de FM-frequenties geveild worden. De nieuwe vergunningen zijn acht jaar geldig en winnaars dienen het complete veilingbedrag ineen keer bij het ingaan van de nieuwe licentie te betalen. Hierdoor kunnen alleen radiostations met voldoende kapitaal meedoen.

Om de opbrengsten te maximaliseren voor de staat wordt er een gesloten veiling gehouden. Dit houdt in dat radiostations maar één keer een bod mogen doen en niet kunnen zien wat de concurrent biedt. Deze methode werd in 2003 ook in Nederland toegepast, waardoor veel stations een te hoog bod deden om zeker van een frequentie te zijn.

Het maakt gelijk duidelijk waarom de Zweedse overheid vast blijft houden aan FM en niet (meer) inzet op DAB+. De veiling van de FM-frequenties levert veel meer geld op, omdat er minder beschikbaar zijn. Via DAB+ zou er namelijk ruimte zijn voor 21 landelijke radiostations.  Ondanks het besluit van de overheid zijn er in Zweden nog altijd verschillende DAB+netten in de lucht met zowel publieke als commerciële radiozenders.

In het komende najaar wordt duidelijk welke drie stations er landelijk mogen gaat uitzenden in Zweden. Welke lokale en regionale stations een plekje in de ether krijgen wordt eind van het jaar bekend. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten