Search
Close this search box.

50 Jaar BBC Radio 1: een weekend vol herinneringen (filmpje)

Ontwaken om voor dag en dauw de nostalgie van 50 jaar BBC Radio 1 op te snuiven: niemand die aan zulke verleiding kon weerstaan. Zeker wanneer de Britse publieke omroep een aantrekkelijk verjaardagsmenu voorbereidde met centraal een uitgebreid eerbetoon aan alle medewerkers.

50 Jaar BBC Radio 1: een weekend vol herinneringen (filmpje) Een lange ontbijtshow, de lancering van een extra digitaal station en de uitwisseling van talloze herinneringen kleurden de ochtend van de legendarische zaterdag 30 september.

De geest van Caroline
The Beatles en ‘All You Need Is Love’ om te openen? Logisch, gezien de verwijzing naar de nacht van 15 augustus 1967 toen pionier Radio Caroline, in tegenstelling tot de zwijgende concurrenten, resoluut voor een kortstondig illegaal avontuur koos.

Het daarop volgende uur richting het ogenblik waarop de publieke popzender in 1967 startte, vormde een bloemlezing van toenmalige tijdloze hits, die haast probleemloos een plaats in het collectieve geheugen veroverden. The Walker Brothers, The Rolling Stones, Dusty Springfield, The Kinks, Sandy Shaw en Jeff Beck overleefden alle verschuivingen in de muziekindustrie en hielden de herinnering levendig.

Schoorvoetend splitsen
De toenmalige programmadirecteur Robin Scott ondervond toen bij de scheiding van BBC Radio 1 en BBC Radio 2 de nodige last en schaamte om de luisteraars het begrip ‘popradio’ te verkopen. Dan maar voorzichtig en haast woord voor woord verduidelijken waarom de komst van een jongerenstation in het haast conservatieve Engeland noodzakelijk was. Angst doorspekt met de nodige strijdvaardigheid maar heden ten dage totaal ondenkbaar. Als toenmalige handleiding kort voor de start destijds al bij al niet slecht.

Dallas klonk dichtbij
Geen wonder dat bij een dergelijke reconstructie de herinneringen zich vermenigvuldigden. Vooral een van de redenen waarom Tony Blackburn in 1966 naar Radio London overstapte. De voormalige mijnenveger ‘mv Galaxxy’ oogde in vergelijking met de ‘mv Mi Amigo’ immers veel beter maar ook de jingles van het Texaanse bedrijf PAMS bepaalden deze keuze. Onmiddellijk Herkenbaar en een  knappe productie: voldoende om ook BBC Radio 1 dadelijk op de kaart te plaatsen.

Vandaar dat de ochtendpresentator destijds bij de directie erop aandrong om bij de onderneming van John Wolfert een pakket te bestellen. Later bleek dat ook Kenny Everett via een of meerdere teksten aan de vormgeving sleutelde.

Samen zoals toen
Half tien: de geschiedenis herhaalde zich wanneer BBC Radio 1 en BBC Radio 2 tijdelijk één nationaal netwerk vormden. De interactie tussen Nick Grimshaw en Tony Blackburn werkte onmiddellijk. De gasten schoven aan. Sara Cox, Simon Mayo en Mike Read onderstreepten maar al te graag en ondanks de stress de pret tijdens onder meer de ‘road shows’. Maar ook het interview met rapster Missy Elliot, de introductie van Sinead O’Connor bij ‘Top Of The Pops’ met haar ongebruikelijk harde handdruk en feesten met Anrew Ridgeley van Wham lieten de jocks niet onberoerd. 

Verhalen in overvloed, maar nauwelijks tijd om ze allemaal verteld te krijgen. 11.00 u: de jarige stations vervolgden onafhankelijk hun weg. Matt Edmondson en Graham Norton lieten de viering min of meer achter zich. BBC Radio 1 Vintage bleef ondertussen in het rijke arsenaal van onvergetelijke stemmen putten. Genoeg aanbod om tot en met maandag de weelde van toen te herbeleven. [FvM/Radio.NL]

Gerelateerde berichten