Search
Close this search box.

Lise Bonduelle is winnaar van NTR Radioprijs 2017

Lise Bonduelle is de winnaar van de NTR Radioprijs 2017. De Belgische versloeg in de finale de negen andere genomineerden uit Nederland en België. De studente uit Brussel maakte met de documentaire “Van de kaart” een spannende en actuele roadtrip rond de vraag of je in deze tijd nog van de radar kunt verdwijnen zonder sporen achter te laten.

Lise Bonduelle is winnaar van NTR Radioprijs 2017 De tweede prijs werd uitgereikt aan Marlies van den Bergh, studente aan de Hogeschool van Amsterdam, voor haar documentaire “Oma wil niet meer jarig zijn“.

Deze gaat over het verlangen van haar grootmoeder om te sterven en de dilemma’s waar deze wens de familie voor stelt.

De NTR Publieksprijs ging eveneens naar Lise Bonduelle. Voor de eerste keer reikte op dit prijzengala ook de Dutch Directors Guild, de belangenvereniging van audiovisuele regisseurs, een prijs uit aan de veelbelovende Nederlandse maker Stan Hulsen voor zijn podcast “Ongedocumenteerd“.

Het was alweer de 27e keer dat de NTR de aanmoedigingsprijs voor aankomende radio- en podcastmakers uitreikte. De genomineerde inzendingen waren op de afgelopen weken te beluisteren in het radioprogramma ‘Radio Doc’ op Radio 1. De finale vond zondag, 3 september, plaats in Theater De Brakke Grond in Amsterdam.

Eindoordeel jury: 1e prijs:
’Van de kaart’ van Lise Bonduelle, van het RITCS in Brussel, afdeling Radio.

Over deze documentaire is de jury unaniem heel positief. Dit is een journalistiek verhaal zoals je wilt dat het verteld wordt. De juryleden zaten op het puntje van hun stoel en wilden weten hoe het verder zou gaan. Het onderwerp is actueel, relevant en spannend, is interessant opgebouwd en voorzien van mooie muziek. De vragen van de luisteraar worden precies op het goede moment beantwoord. De maakster is ons steeds een stapje voor. Ook constateert de jury een goede planning en productie en heeft bewondering voor de parallelle opnamen. Het is helemaal af.

De jury heeft twee kritische opmerkingen: het Frans dat voor een Nederlandse luisteraar moeilijk te volgen is had ze kunnen maskeren door er een voice-over over te leggen zodat de luisteraar niet afhaakt. Het tweede heeft betrekking op de ethiek van Lise’s werkwijze: mag je hotelbalies in de waan laten dat het om een vermissing gaat terwijl het in werkelijkheid om een gepland experiment gaat.

Eindoordeel jury: Winnaar 2e prijs:
‘Oma wil niet meer jarig zijn’ van Marlies van den Bergh van de Hogeschool van Amsterdam, opleiding Media Informatie en Communicatie.

De jury vindt het geen origineel, maar wel actueel en relevant onderwerp dat niet sentimenteel wordt uitgewerkt. De moeder en tante vormen een goede tegenstelling, de dokter is een onmisbare schakel. De opnametechniek is goed en de jury is te spreken over de verrassende introductie.

Wel is de jury kritisch over het muziekgebruik, dat zij een beetje ‘Sesamstraat-muziek’ noemde. Ook vond de jury het positief dat de luisteraar echt onderdeel van de familie werd. Toch constateert de jury dat het verhaal na 16 minuten inzakt en de maker het verhaal rond heeft willen maken terwijl er niets rond te maken valt. Wellicht had de maker haar eigen gevoel moeten onderzoeken. Dit is een maker die de jury wel een steuntje in de rug gunt. [Radiowereld.NL]
Foto: Lilian van Rooij

Gerelateerde berichten