Search
Close this search box.

AvroTros tekent bezwaar aan tegen nieuwe programmering Radio 1

AvroTros is niet blij met de nieuwe programmering van NPO Radio 1. Volgens Avrotros is het ‘onacceptabel’ dat de zendtijd op zaterdagochtend definitief naar Omroep Max gaat, zo meldt De Volkskrant. AvroTros tekent dan ook bezwaar aan bij de NPO.

AvroTros tekent bezwaar aan tegen nieuwe programmering Radio 1 Het overgaan van de zendtijd op zaterdagochtend heeft alles te maken met de overstap van Mieke van der Weij en Peter de Bie van AvroTros naar Omroep Max.

De Nieuwsshow
Van der Weij presenteerde samen met De Bie jarenlang op zaterdagmorgen voor AvroTros de populaire radioshow ‘De Nieuwsshow.’ Eind augustus werd bekend dat het duo liever overstapte naar omroep Max om hier De Nieuwsshow voort te zetten. Dit tot woede van AvroTros.

De omroep besloot hierop De Bie gelijk te schorsen en te vervangen door Jan Mom. Van der Weij mocht vooralsnog blijven, maar werd later ook geschorst.

Donderdag werd bekend dat de zaterdagochtend tussen 8.30 en 11 uur naar Omroep Max gaan en Van der Weij en De Bie op hun vertrouwde plek kunnen blijven zitten.

Foto: archief Radio.NL

Overstap naar de concurrent?
AvroTros had zelf door willen gaan met De Nieuwsshow op zaterdagochtend met twee nieuwe presentatoren. De Omroep is dan ook verbolgen dat niet de omroep maar programmamakers aan het langste eind trekken. Zij mogen de show onder hun arm meenemen naar ‘een concurrent’, zoals AvroTros haar collega publieke omroep blijkbaar ziet.

Volgens Avrotros heeft het bestuursorgaan NPO zijn bevoegdheden overschreden, door zich te bemoeien met de inhoud van de talkshow. Het bezwaar van Avrotros zal worden beoordeeld door een onafhankelijke commissie. Als het beroep wordt afgewezen, lijkt alleen nog een stap naar de rechter mogelijk.

De NPO liet weten niet alle omroepen blij te kunnen maken. “In een ingewikkeld bestel waar de belangen groot zijn en waar de zendtijd schaars is, is het altijd zoeken naar een goede balans,” aldus NPO-voorzitter Shula Rijxman. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten