Search
Close this search box.

Radio 10 viert 30-jarig bestaan met muziek op verzoek

Radio 10 bestaat woensdag (4 april) precies 30 jaar. Het oudste nog bestaande commerciële radiostation van Nederland geeft de zender daarom een dag lang aan haar luisteraars. Luisteraars mogen de hele dag bepalen wat er gedraaid wordt.

Radio 10 viert 30-jarig bestaan met muziek op verzoek De geschiedenis van Radio 10 gaat terug tot halverwege de jaren ’80. Commerciële radio was in Nederland nog verboden, maar toch had VARA-deejay Jeroen Soer plannen om met een commercieel radiostation te starten.

In 1988 zorgde dat voor de start van Radio 10 via de kabel. Deejays van het eerste uur waren Ferry Maat, Adam Curry, Daniel Dekker en Rob van Someren.

U-bocht
Het uitzenden van Radio 10 gebeurde in eerste instantie via een U-bocht constructie om de Nederlandse mediawet te omzeilen.

Het was namelijk wel toegestaan om een buitenlandse commerciële radiozender door te geven op de kabel.

Radio 10 was dan ook officieel een Italiaans radiostations dat programma’s maakte voor Rete Zero / Studio 10 in Milaan. Daarom waren er ook regelmatig Italiaanstalige jingles  te horen. De programma’s kwamen echter gewoon vanuit Nederland.

De studio was de eerste jaren gevestigd aan de Honthorststraat 6 in Amsterdam. Hiervandaan werden de programma’s via de muzieklijn van de PTT naar Brussel gestuurd, waar het door Filmnet naar de satelliet gestraald werd. Deze uitzendingen werden door het radiostation in Milaan opgepikt en uitgezonden. Maar belangrijker was dat deze satellietsignalen ook door Nederlandse kabelmaatschappijen ontvangen konden worden.

De publieke omroepen en het Commissariaat voor de Media deden er ondertussen alles aan om commerciële Nederlandstalige radio vanuit het buitenland tegen te houden. Diverse kabelmaatschappijen werden dan ook voor de rechter gedaagd om ze te dwingen de doorgifte te staken. Vrijwel al deze zaken werden gewonnen door de kabelmaatschappijen, waardoor uitbreiding van de dekking groeide. Meer hierover lees je hier.

Overigens is de naam Radio 10 niet geheel toevallig gekozen. Het is afgeleid van artikel 10 van de rechten van de mens, dat vrijheid van meningsuiting, en dus ook ontvangst, regelt.

Radio 10 Gold in de ether
In 1990 wijzigde Radio 10 haar format in oldies en werd de naam gewijzigd in Radio 10 Gold. Twee jaar later kreeg het station haar eerste etherfrequenties: FM in de kop van Noord-Holland, Groningen en Friesland. In 1994 kreeg Radio 10 Gold de beschikking over de krachtige middengolffrequentie 675 kHz.

Begin 1998 keerde Radio 10 Gold terug op FM: de 103.0 FM in Lelystad met steunzenders in Haarlem en Rotterdam. In november 1999 werd de naam van de zender dan ook gewijzigd in Radio 10 FM.

2003 werd een zwart jaar voor Radio 10 FM: Bij de verdeling van etherfrequenties viel het station buiten de boot. Het gevolg was dat het station weer terug moest naar de middengolf, die inmiddels een stuk minder populair was dan in de jaren ’90. De naam werd terug gewijzigd in Radio 10 Gold.

In 2007 werd wegens bezuinigingen de middengolf afgestoten en was Radio 10 Gold alleen via kabel en internet te ontvangen. Drie jaar later keerde het station toch weer terug op AM. Het hielp echter niet om de sterk gedaalde luistercijfers op te krikken.

Wederopstanding
De grote wederopstanding kwam in 2013 toen Radiozender 100% NL een tweede FM-pakket bemachtigde en Radio 10 Gold overnam van Talpa. Na 10 jaar keerde het station als ‘Radio 10’ weer terug op FM.

Het marktaandeel groeide gestaag. Afgelopen december scoorde het station, dat inmiddels weer eigendom is van Talpa, haar hoogste marktaandeel in meer dan 10 jaar tijd.

Het feel good classic hits format van Radio 10 met ‘de grootste hits aller tijden’ weet wekelijks ruim 1,5 miljoen Nederlands te trekken en is daarmee na 30 jaar nog altijd springlevend. [Radiowereld.NL]