Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Ministerie van EZK consulteert FM-gedragslijn

Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) is een consultatie gestart over het opnieuw openstellen van de ‘FM-gedragslijn netverbetering.’ Omroepen konden door deze mogelijkheid tot september 2015 wijzigingen in hun FM-vergunningen aanvragen.

Ministerie van EZK consulteert FM-gedragslijn Door het wijzigen van de vergunningen konden veel radiozenders hun ontvangst op FM optimaliseren/verbeteren.

Van de 169 aangevraagde wijzigingen werden er voor 100 toestemming gegeven door Agentschap Telecom.

Ter voorbereiding op de geplande veiling van FM-frequenties, die uiteindelijk een verlenging werd, werd de FM-gedragslijn in september 2015 stopgezet. Nu de vergunningen zijn verlengd wil EZK de gedragslijn weer openstellen.

Strenger toezicht
Wel wijst EZK erop dat er strenger gekeken gaat worden naar of de wijziging geen grote toename van het bereik tot gevolg heeft. In het verleden waren er vergunninghouders die handig gebruik maakten van deze gedragslijn om hun bereik (fors) uit te breiden of het verzorgingsgebied flink te wijzigen door het verplaatsen van zenders. Bij eventuele heropening van de gedragslijn kan het dus voorkomen dat verzoeken om deze reden afgewezen gaan worden, ondanks dat ze technisch mogelijk zijn.

Recent kreeg vergunninghouder Hotradio hier al mee te maken, die haar zender voor het programma RADIONL permanent van Bathmen naar Deventer wilde verplaatsen. AT wees dit verzoek af.

Daarnaast wijst EZK erop dat tijdens een handhavingstraject van regionale vergunninghouders op regiogerichtheid het voor hen niet mogelijk is om wijzigingen aan te vragen. Door het wijzigen van een FM-zender wijzigt immers ook het gebied waarvoor de verplichte regiogerichtheid geldt.

Vragen
EZK wil nu onder meer weten of de radiosector behoefte heeft aan het opnieuw openstellen van de gedragslijn, of de digitalisering van de radio bevorderd of geremd wordt door heropening, wat de invloed is op de concurrentiepositie van verschillende vergunninghouders, hoe FM in de toekomst afgeschakeld moet worden en wat het effect is nu er, na het stoppen van FM door KPN, nog maar één grote zenderexploitant is.

Vooral bestaande radiopartijen die beschikken over FM frequenties, maar ook andere partijen wordt gevraagd te reageren op de consultatie. Alle informatie is hier te vinden. Reageren kan nog tot 14 juni. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten