Galjaard noemt ontslaggesprek met Humberto Tan ‘heel moeilijk’

In ‘Dummies Podcast’ spraken Jordi Warners en Ruben Kooren meer dan anderhalf uur met Erland Galjaard over de afgelopen 21 jaar RTL. In dit gesprek praat Erland openhartig over zijn begin in de televisiewereld, het ontstaan van The Voice Of Holland, het hele proces rondom RTL Late Night én zijn toekomst met het DJ-project Soulvation.

Erland over The Voice; ‘Twee jaar heeft het geduurd. De ontwikkeling van het programma. De eerste sessies waren echt met z’n tweeën. John de Mol en ik. De eerste titel was ‘I Want You’.’

Erland over de Publieke Omroep: ‘Ik ben ooit eens gevraagd om bij de Publieke Omroep de baas te worden.’ ‘Als je mij de baas maakt, dan kunnen alle tussenlagen eruit. Ik praat rechtstreeks met Pauw en Witteman, ik praat rechtstreeks met alle programmamakers…’

Erland over het begin van RTL Late Night: ‘Het begon niet eens zo succesvol. Sterker nog het had het heel moeilijk. Ik heb na 2 weken gezegd; we gaan er mee door, tegen de wil in van velen. Maar ik zei; ik geloof erin en als we nu niet dat signaal afgeven wordt iedereen onzeker.’

Erland over Humberto: Ruben: ‘Wie is dan degene die tegen Humberto heeft gezegd, ja sorry, maar het is toch einde verhaal?’ – Erland; ‘Ik’.

Ruben: ‘Waarom?’, Erland: ‘Omdat je soms wordt ingehaald door de realiteit. Er was wel wat aan de hand bij het programma. En dat had ik ook al lang gezien. Maar ik niet alleen, ook bij RTL.

Hij is de enige man, los van Van Nieuwkerk, die het helemaal alleen moest doen. En ook nog eens het hele jaar. En dat is veel en als je dan ook nog eens een keer zo succesvol bent. En je doet het zo goed en je wint iedere prijs en je bent dé man. Dan kan ik me voorstellen dat er zowel bij redactie, zender (ook de hand in eigen boezem) en presentator toch iets is van; het gaat wel goed, die gast nodigen we wel uit en die niet en die komen toch wel. Misschien vernieuw je niet te vaak, ben je toch te bang om te veranderen.

En dan kan het ineens heel snel gaan. Zeker als anderen dat wel doen, zoals Jinek. Humberto was één van de weinige Late Night talkshow hosts die de late avond heeft veranderd. Ik betreur de manier waarop het geëindigd is. Ik vond het moeilijk, het gesprek. Ik heb denk ik drie kwart jaar geleden gedacht; ik weet niet of dit nog goed komt. Natuurlijk alle gesprekken gevoerd, met Humberto en de redactie om te kijken of het nog anders kon.’

Twan Huys
Erland over Twan Huys: ‘Op een gegeven moment ben ik me gaan oriënteren, wie moet dit gaan doen? Dat zou Twan Huys kunnen zijn. Heel toevallig, hij interviewde me een keer en ik dacht; wat doet hij dit goed. Toen hebben we zijn naam besproken als team. Ik heb hem gebeld en toen hebben we er een aantal keer over gepraat. Dit was een proces van ruim een halfjaar.’

Menno Buch
Erland over gesprek Humberto: ‘Ik heb een aantal moeilijke gesprekken gevoerd in m’n leven. Met Menno Buch bijvoorbeeld, drie maanden voor zijn dood. Dat vergeet je nooit meer. En een ander gesprek, dat valt niet te vergelijken omdat het gelukkig op een hele andere manier is, was die met Humberto. Ik kwam aan in Amsterdam. Ik heb heel even overwogen toen ik daar zat; hee weet je wat? Ik ga gewoon naar huis! Bekijk het maar. Ik doe het niet. Ik ga niet iemand zijn leven op z’n kop zetten. Dan maar wat minder scoren. We komen er wel weer.

En toen kwam hij binnen en ontstond er een goed gesprek. Maar wel duidelijk ook. En toen heb ik gezegd waarom het ook voor hem beter was om die stap nu te nemen. Ook vanuit RTL. Ik vind dat ook wij dingen niet goed gedaan hebben. Ik vind dat we er niet mee door moesten en konden. Ik heb daar al gezegd het is wat vroeg maar denk na, ga even uit die hoek, ga ‘Dance Dance Dance’ doen, ga ‘Holland’s Got Talent’ doen, ga een reisprogramma maken, whatever. Ga even weg uit die dagelijkse druk van moeten. Soms is de wind te hard en dan moet je even van het dek af.

Verder gaat Erland in dit gesprek in op de uitspraken van Frits Spits tijdens de bekendmaking van Humberto zijn vertrek, praten Jordi Warners, deejay bij Slam en Ruben Kooren, deejay op Radio Drenthe, over zijn DJ-project Soulvation én over waarom hij gestopt is bij RTL. [Radiowereld.NL]

Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email