Italië: RTL 102.5 blijft marktleider ondanks fors verlies

De hitzender RTL 102.5 blijft veruit de populairste radiozender van Italië. Dit blijkt uit de luistercijfers over het eerste half jaar van 2018 die afgelopen week verschenen. RTL trekt ruim 7,5 miljoen luisteraars per dag, een verlies van bijna een miljoen luisteraars ten opzichte van een jaar geleden.

Ook dit jaar vieren weer honderdduizenden Nederlanders vakantie in Italië en strijken weer hele volksstammen neer aan het Gardameer, in Toscane, Umbrië of op Sicilië. Maar welke radiozenders zijn er nu populair? Radio.NL zocht het uit.

Net als in ons land wordt er ook in Italië minder naar de radio geluisterd. Dagelijks luisteren er ruim 34,5 miljoen Italianen naar de radio. Dit is ruim een miljoen minder dan dezelfde periode in 2017, zo blijkt uit nieuwe cijfers van RadioTER (Tavolo Editori Radio)

7,5 Miljoen luisteraars per dag voor RTL
En dat er minder naar de radio geluisterd wordt merkt vooral RTL 102.5. De marktleider verloor in een jaar tijd ruim 900.000 luisteraars. Desondanks is RTL ‘cento-due-cinque’, waarbij RTL staat voor Radio Trasmissioni Lombarde, met ruim 7,5 miljoen luisteraars per dag veruit de populairste zender van het land. Dit dankt RTL vooral aan haar format, hitradio zonder scherpe kantjes, dat voor een grote groep mensen goed te verdragen is.

Niet alleen RTL verloor terwijl. Vrijwel alle grote radiozenders moesten inleveren. Zo ook Radio Dimensione Suono, oftewel RDS. De zender met een mix van internationale pophits en Italiaanstalige pophits blijft tweede. Per dag stemmen ruim 5,6 miljoen luisteraars af op het station, een verlies van 60.000 luisteraars.

De hitzender Radio Deejay heeft de derde plek herovert met dagelijks ruim 5,1 miljoen luisteraars. Hierdoor is Radio Italia, de zender met uitsluitend Italiaanstalige muziek, weer een plekje gedaald. Wel trekt het station nog steeds ruim 5,1 miljoen luisteraars per dag.

Radio 105, van Berlusconi’s Mediaset, volgt op plek vijf, gevolgd door de publieke radiozender RAI Radio 1.

Opmars van Kiss Kiss
Eén van de weinige grote radiozender die flink terrein won is Radio Kiss Kiss. Het station met een mix van disco, soul en funk, won bijna een half miljoen luisteraars en steeg hierdoor van de negende naar de zevende plaats. Op Kiss Kiss staan onder meer Calvin Harris met Dua Lipa, Gnarls Barkley, Justin Bieber en sam Sparro.

Het is de tweede meting op een rij dat Kiss Kiss een flink aantal nieuwe luisteraars aan zich wist te binden.

Een andere zender in de top 10 die bescheiden winst boekte is Radio 24. De nieuwszender won 54.000 luisteraars en heeft er nu bij 2,2 miljoen per dag.

Subasio
Een opvallend station in de top 20 is Radio Subasio. En dan vooral omdat dit geen landelijk radiostation is. Maar met bijna 1,9 miljoen luisteraars (plek 12) weet Subasio landelijke stations als Radio Capital, M2O en RMC met gemak achter zich te laten.

Overigens is het bereik van Subasio ook niet te verwaarlozen, want via ruim 100 FM-zenders is het station in vrijwel heel Midden-Italië en in Milaan te ontvangen. Niet voor niets werd ook Subasio vorig jaar opgeslokt door Mediaset. Radio radiozender brengt een mix van Italiaanstalige popmuziek, afgewisseld met internationale classics, nieuws en informatie.

Momenteel staat Subasio zelfs op de tweede plaats in Toscane (RDS is hier het populairst), terwijl het in Umbrië zelfs marktleider is. Rondom het Gardameer is RTL 102.5 het populairst, terwijl op Sicilië Radio Italia aan kop gaat. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten