Vervroegde afschakeling FM in Denemarken van de baan

Radiostations blijven waarschijnlijk ook na 2021 nog uitzenden op FM in Denemarken. De vervroegde afschakeling, zoals die eerder dit jaar werd voorgesteld, is van de baan. De Deense Volkspartij, de op één na grootste partij van Denemarken, heeft dit samen met oppositiepartijen tegen weten te houden.

In april kwam de Deense regering met het ambitieuze plan om FM uiterlijk in 2021 uit te schakelen. Met een geforceerde switch-over wilde de Deense regering dat meer mensen kunnen genieten van een uitgebreider aanbod. Begin dit jaar lag het aandeel digitaal radio luisteren in Denemarken op 38%.

Momenteel zijn een groot aantal Deense radiostations naast FM ook op DAB+ te ontvangen. Daarnaast zijn er diverse themakanalen beschikbaar of hebben de stations op DAB+ een grotere dekking dan ze op FM hebben. Denemarken kent namelijk maar vijf landelijke FM-netten aangevuld met diverse regionale en lokale kavels.

Overigens worden veel lokale FM-kavels gebruikt door grote netwerkzenders als Radio 100, MyRock, The Voice, Radio Soft, Skala FM en Classic FM.

De plannen voor het vervroegd afschakelen van FM leverde veel weerstand op. Zo lag de Deense Volkspartij gelijk dwars, maar ook de radiostations zagen er niets in. Zij houden liever vast aan de huidige regel dat FM pas twee jaar nadat digitaal luisteren de grens van 50% heeft bereikt afgeschakeld wordt.

Veel radiostations hebben vorig jaar nog fors geïnvesteerd in hun FM-netwerken nadat er een flink aantal nieuwe FM-vergunningen was uitgegeven. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten


Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email