Zoek
Sluit dit zoekvak.

Uit het Media Archief: De eerste transistorradio

Radio en muziek, je kunt het tegenwoordig overal beluisteren. Of je nou op het strand ligt, op de fiets zit of op de camping bent. Dat was ruim 64 jaar geleden wel anders. Maar toen was daar opeens de Transistorradio.

Uit het Media Archief: De eerste transistorradio Radio was tot halverwege de jaren ’50 vooral een medium wat thuis beluisterd werd. In vrijwel elk huis stond wel een grote buizenradio waarmee de Hilversumse omroepen beluisterd werden. En wie het goed voor elkaar had, had ook een radio in de auto.

Maar in 1947 werd er iets uitgevonden dat zorgde voor een stormachtige opmars van consumentenelektronica: de transistor. Het zorgde ervoor dat apparaten kleiner en lichter van gewicht werden.

Toch duurde het nog zeven jaar voordat de radio echt vruchten ging plukken van de transistor. Op 18 oktober 1954 werd de allereerste Transistorradio gepresenteerd. Het was de Regency TR-1 en was een samenwerking tussen Texas Instruments en Industrial Development Engineering Associates.

Voor het eerst was radio overal mogelijk. En kwam er muzikale vrijheid. Zo kon de jeugd eindelijk op de slaapkamer naar hun favoriete muziek luisteren. Maar ook naar het strand of de camping kon de radio mee.

De eerste Transistorradio kostte omgerekend een slordige 45 euro. Datzelfde toestel, waar er ongeveer 150.000 van werden verkocht, levert nu bij verzamelaars bijna 400 euro op.

Na de introductie van de Transistorradio gingen ook andere elektronicafabrikanten deze radio’s bouwen en daalde de prijs fors. Hierdoor gingen transistorradio’s als warme broodjes over de toonbank. [Radiowereld.NL]
Foto: Pixabay

Gerelateerde berichten