Zoek
Sluit dit zoekvak.

AT: Nog steeds veel mis bij evenementenfrequenties

Agentschap Telecom (AT) heeft in 2018 weer veel overtredingen geconstateerd bij zenderinspecties van evenementenzenders. Dit schrijft de etherwaakhond in haar jaarverslag “Staat van de ether”. Nog steeds blijkt driekwart van de zendinstallaties niet aan de vergunning te voldoen.

AT: Nog steeds veel mis bij evenementenfrequenties Het afgelopen jaar gaf AT ruim 300 vergunningen voor evenementenzenders uit.

Dit zijn radiostations die voor een relatief korte periode op FM uitzenden ter gelegenheid van bijvoorbeeld een buurtfeest, kermis of vakbeurs.

Vooral tijdens feestdagen zijn dit soort vergunningen populair.

Het afgelopen jaar voerde AT bij 42 evenementenzenders inspecties uit. Maar liefst 32 installaties, oftewel 76%, bleek niet in orde te zijn. In 2016 was dit percentage met 77% vergelijkbaar.

Bij de 32 afgekeurde zendinstallaties constateerde het agentschap in totaal 48 afkeuringsgronden. De meeste overtredingen betrof het overschrijden van het zendvermogen, het overschrijden van het spectrummasker en een afwijkende antennehoogte.

In veel gevallen blijkt sprake te zijn van het bewust overtreden van de regels,” concludeert AT. “Dit roept de vraag op in hoeverre de uitgifte van vergunningen voor tijdelijke evenementenzenders in deze vorm kan blijven bestaan.” [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten