Zoek
Sluit dit zoekvak.

Verloop weekbereik landelijke radiostations afgelopen 5 jaar

De afgelopen vijf jaar is er veel veranderd in het radiolandschap. Maar wat is het effect hiervan op het weekbereik van de verschillende zenders? Welke radiostations hebben de meeste luisteraars gewonnen of verloren? Radio.NL maakte een overzicht.

Verloop weekbereik landelijke radiostations afgelopen 5 jaar Ondanks dat Radio 538 qua marktaandeel geen nummer 1 meer is, heeft het wel verreweg de meeste luisteraars per week.

Sterker nog: 538 is de enige zender in ons land die nog wekelijks meer dan 3 miljoen luisteraars heeft. De afgelopen meting waren het er ruim 3,38 miljoen.

Wel bereikt Radio 538 een slordige 300.000 luisteraars per week minder dan in de ‘succesjaren’ 2015-2016-2017. Maar een daling door het vertrek van Edwin Evers eind vorig jaar is niet te zien.

Sky onder de 3 miljoen gedoken
Sky Radio was de tweede zender in Nederland die jarenlang steevast meer dan drie miljoen luisteraars trok. Maar de afgelopen vijf jaar is dit aantal gestaag gedaald, waardoor de non-stopzender sinds een paar metingen net onder de grens van 3 miljoen duikt. Toch staat Sky met ruim 2,93 miljoen luisteraars per week nog steeds op de tweede plaats.

Q herstelt zich
Qmusic won ten opzichte van een jaar geleden 360.000 luisteraars en trekt er nu wekelijks 2,81 miljoen. Daarmee is het station weer bijna op hetzelfde niveau als in mei/juni 2016 toen een record van 2,9 miljoen luisteraars per week bereikt werd. Daarna nam het bereik, mede door de breuk door het populaire ochtendduo Mattie valk en Wietze de Jager gestaag af, maar het afgelopen jaar groeide het weekbereik van Q weer.

Verdubbeling voor 10
NPO Radio 2 zag haar weekbereik de afgelopen vier jaar met bijna een half miljoen luisteraars stijgen naar 2,60 miljoen. Radio 10 groeide, mede door de terugkeer op FM, nog sterker en verdubbelde haar weekbereik bijna naar 2,04 miljoen luisteraars nu.

Ook NPO Radio 5 groeide. De afgelopen drie jaar kwamen er ongeveer 150.000 bij, waardoor de seniorenzender nu wekelijks 757.000 luisteraars heeft. Qua marktaandeel mag Radio 5 zus 3FM dan wel voorbij zijn, maar qua aantal luisteraars niet. 3FM heeft er nog altijd ruim 1 miljoen per week. Dat zijn er echter wel meer dan 1,6 miljoen per week minder dan in 2014, het laatste succesjaar voordat veel populaire deejays vertrokken en het roer bij de zender om ging.

Sublime onderaan
Andere stations die het weekbereik de afgelopen vijf jaar zagen dalen zijn Radio Veronica, 100% NL en Slam! Hekkensluiter bij de landelijke radiostations is Sublime met 295.000 luisteraars per week. Een jaar geleden waren dit er nog 361.000. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten