Zoek
Sluit dit zoekvak.

Radio West viert 100 jaar radio samen met het publiek

Het is op 6 november precies 100 jaar geleden dat Hanso Idzerda de allereerste radio-uitzending ter wereld maakte vanuit zijn huis in Den Haag. Radio West viert dat volgende week met de themaweek ‘100 jaar Radio’.

Radio West viert 100 jaar radio samen met het publiek Op woensdag 6 november – dé dag – pakt de regionale publieke zender extra groot uit met ‘Idzerda Day’.

Dit evenement wordt in het Kurhaus in Scheveningen georganiseerd in samenwerking met de Vereniging van Radio Zend Amateurs en de Gemeente Den Haag.

Hanso Idzerda
Ingenieur Hanso Idzerda was een Nederlandse omroep-pionier. Zijn uitvinding om via de ether spraak en muziek uit te kunnen zenden, was het begin van de radio zoals we dat nu wereldwijd kennen. Deze eerste uitzending verzorgde Idzerda vanuit zijn huis aan de Beukstraat in Den Haag op 6 november 1919. Dit jaar dus precies 100 jaar geleden.

In heel Nederland besteden diverse radiostations aandacht aan dit jubileum, zo ook de regionale omroep Radio West.

Op deze manier wordt Hanso Idzerda –die eigenlijk nooit echte erkenning voor zijn baanbrekende uitvinding kreeg- alsnog in het zonnetje gezet. Op 6 november gebeurt dit zelfs letterlijk, via drie van zijn kleinzoons tijdens een groot radio-evenement in het Kurhaus in Scheveningen.

Idzerda Day, 100 jaar Radio vanuit het Kurhaus
Op 6 november is de grote zaal van het Kurhaus in Scheveningen het toneel van het evenement ’Idzerda Day, 100 jaar Radio’. Bij dit evenement leert het publiek van alles over radio. Maar er is ook veel te doen. Zo kunnen de bezoekers hun eigen jingle maken, een plaat aan- en afkondigen, met weerman Huub Mizee een weerbericht maken en op de foto met bekende radiopresentatoren en artiesten.

Daarnaast is er ieder uur een optreden van een artiest, zoals Ed Struijlaart, George Baker, OG3NE, April Darby, Carolina Dijkhuizen, The Motions, Ben Cramer, de Bill Baker Band, René van Kooten & Tessa-Sunniva van Tol (op dit moment samen te zien in de musical Anastasia) en meer. Natuurlijk is alles live te volgen vanuit een grote glazen studio van Radio West.

Gasten die langskomern zijn NOS politiek verslaggever en oud-hoofdredacteur van Omroep West Ron Fresen, de stem van Radio 1 Hans Hogendoorn en deejay Bart van Leeuwen, pseudoniem van Ton Egas en oud Radio West-presentator Michiel Steenwinkel. De uitzending zal ook in beeld te volgen zijn via een online stream.

Foto: Pixabay

Expositie
‘Idzerda Day’ wordt georganiseerd in samenwerking met de  Vereniging van Radio Zend Amateurs (VRZA). Deze toont in de zaal bijzondere oude radiostudio’s, zoals een nostalgische studio van de NOS, maar ook de originele radio die Idzerda bouwde.

Ook is er een expositie te zien over van alles wat met 100 jaar radio te maken heeft en zenden meerdere internet radiostations vanuit de zaal uit of nemen een uitzending op. Publiek is welkom in het Kurhaus tussen 10.00 uur ’s morgens en 21.00 uur ’s avonds. De uitzending op Radio West is te horen van 9.00-19.00 uur.

Themaweek 100 jaar Radio
Van zaterdag 2 november tot en met vrijdag 8 november besteedt Radio West de hele week veel aandacht aan het 100-jarig bestaan van radio. Zo zijn de vragen en prijzen van de spelletjes aangepast aan dit thema en zijn er diverse speciale gasten te horen die hun sporen hebben verdiend op het gebied van Nederlandse radio in Studio Haagsche Bluf (op werkdagen van 18.00-19.00 uur)

Uitzendtijden en ontvangst
De themaweek ‘100 jaar Radio’ is op Radio West te horen van zaterdag 2 november t/m vrijdag 8 november.

De uitzending ‘Idzerda Day’ vanuit het Kurhaus is op 6 november op Radio West te volgen tussen 9.00 en 19.00 uur op Radio West. Ook is de uitzending in beeld te volgen.

Het evenement ‘Idzerda Day’ op 6 november is voor het publiek toegankelijk van 10.00-21.00 uur. De toegang is gratis. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten