Rick van Velthuysen: Verhalen over ego moeten ophouden

Rick van Velthuysen heeft genoeg van zijn soms slechte imago dat hem blijft achtervolgen. De deejay van NPO Radio 2 zegt dat in de podcast ‘Van Je Af Is Harder’ van Joost Strootman. “Ik ben in de botten niet iemand om mensen kapot te maken, maar het zit bij mij heel scherp op de tong en het floept er vrij snel uit.”

Rick van Velthuysen: Verhalen over ego moeten ophouden In de podcast wordt Van Velthuysen geconfronteerd met een uitspraak van Erik de Zwart. Die zei dat er bij Radio 538 twee lockers waren, eentje voor Rick zelf en eentje voor zijn ego.

Ik snap wel waar het vandaan komt, maar het moet op een gegeven moment wel ophouden. Ik ben verder in het leven, heb gezien waar ik tegenaan loop, zie ook in dat dingen niet altijd gaan zoals ik dat wil. Ik ben tegenwoordig een bom die onschadelijk gemaakt is. De EOD is even langsgeweest, dus ik ben nu meer een soort nepbom.

Van Velthuysen geeft zelf een voorbeeld van een fout die hij midden jaren ’80 maakte toen hij voor de KRO op Hilversum 3 presenteerde. “Ik was daar een onmogelijk autistisch rotkind. Ik maakte meteen ruzie met Paul van der Lugt, die daar als jonge manager net zat en wilde laten zien dat hij de baas was.

Ik had volledig schijt aan zijn manier van leiding geven. Ik heb zijn bureaulade helemaal in elkaar getrapt toen hij mij meldde dat het ging stoppen. Terwijl het niet eens de schuld van Paul van der Lugt was, die bracht alleen maar de boodschap.”

In 2016 moest Van Velthuysen stoppen bij Radio Veronica. Op de vraag of hij dat zelf verkloot heeft, zegt hij: “Gedeeltelijk wel ja. Omdat ik mijn mening over hoe zij dingen deden en ik het gevoel had dat je daarmee niet aansloot bij het luisterend publiek. Dat kun je best vinden, maar dan moet je goed in overleg gaan en op goede voet proberen te staan met de bazen. Maar ja, ik ben van de korte klap en roep dan weer dingen. Je zorgt ervoor dat mensen onrustig worden van je.”

Tegenwoordig is Van Velthuysen vier nachten per week te horen bij NPO Radio 2. In het begin was hij bang om ook hier ontslagen te worden.

Ik was als de dood dat ik weer eens te ver zou gaan, want ik vind het stiekem wel heel erg leuk bij de publieke omroep. Ik zou wel graag nog een andere plek in de etalage willen. Dat hoeft geen voorname plek te zijn, maar ik vind het ook hartstikke leuk om een muziek gedreven programma te maken. Als ik alle facetten zou kunnen doen dan ben ik als een kind zo blij.

‘Van Je Af Is Harder’ is een podcast waarin Joost Strootman iemand uit de radiowereld interviewt. In het gesprek vertelt Rick van Velthuysen verder over het maken van nachtradio, zijn 16 jaar bij Radio 538, of hij niet liever overdag te horen wil zijn en reageert hij geëmotineerd bij het terughoren van zijn afscheid van MiddenInDeNachtRick. [Radiowereld.NL]