Luistercijfers 20-49 jaar: Qmusic voor het eerst marktleider

Qmusic heeft voor het eerst in haar 15-jarig bestaan de koppositie ingenomen bij de voor adverteerders belangrijke doelgroep 20-49 jaar. Het station steeg naar 16,4%, terwijl Radio 538 daalde naar 15,3%.

Luistercijfers 20-49 jaar: Qmusic voor het eerst marktleider De cijfers over de periode maart-april 2020 van het Nationaal Luister Onderzoek (NLO) zijn bijzondere cijfers.

Het zijn cijfers die midden in de coronacrisis vallen. Ook het luistergedrag is heel anders dan voordat Nederland grotendeels plat ging.

Q winnaar coronacrisis
Qmusic heeft daar vooralsnog het beste van geprofiteerd. Bij de 10+ cijfers was al te zien dat de zender nauwelijks weekbereik verloor en even groot is als Radio 538. Bij de groep 20-49 jaar is Qmusic nu voor het eerste voorbij aan Radio 538. Ten opzichte van een jaar geleden steeg het marktaandeel 20-49 van Q met 2,2%-punt.

Ik ben ontzettend trots dat we onszelf marktleider mogen noemen”, aldus een trotse Q-zenderbaas Dave Minneboo.

We hebben er de afgelopen tijd hard naartoe gewerkt, met een sterke programmering en met acties die dicht staan bij wie we zijn. De luisteraar staat bij alles wat we doen centraal, al sinds de oprichting in 2005. Dat we nu marktleider zijn, zet die filosofie kracht bij met de beste resultaten die we ons kunnen wensen.

Nu moet hier wel een kleine nuance in aangebracht worden, want het marktaandeel van Qmusic is een optelling van drie FM-stations.

Foto: Qmusic

Naast de landelijke Qmusic zijn dit Qmusic Limurg en Qmusic Non-stop Maximum Hits, dat sinds begin maart in de Randstad op FM te ontvangen is. De laatste twee stations doen nu mee aan het luisteronderzoek, maar luisteraars hiervan zetten ongetwijfeld bij het luisteronderzoek een kruisje bij Qmusic.

538 Verliezer
Radio 538 mag dan ook de grote verliezer van de coronacrisis genoemd worden. Sinds de uitbraak daalt zowel het weekbereik van de zender gestaag. De zender verloor ten opzichte van een jaar geleden 1,6%-punt.

NPO Radio 2 blijft derde met 14,2%, bijna een procentpunt hoger dan een jaar geleden. Radio 10 (met Radio 10 Brabant) steeg de afgelopen meting met 0,4%-punt naar 11,7%, een half procentpunt hoger dan een jaar geleden.

Naast Radio 538 verloor ook Sky Radio terrein. Deze meting daalde het marktaandeel met 0,4%-punt naar 8,9%. Ten opzichte van een jaar geleden is dit een daling van 0,6%-punt.

Radio Veronica steeg licht naar 4,8%, terwijl NPO 3FM 0,2%-punt verloor en 2,5% marktaandeel noteert. Ten opzichte van een jaar geleden is dit eveneens een daling van 0,2%-punt.

100% NL en Slam zagen deze meting hun marktaandeel iets dalen, maar stijgen ten opzichte van een jaar geleden. [Radiowereld.NL]