Search
Close this search box.

Analyse: Zo presteren de 4 grootste radiostations in het weekend

NPO Radio 2 is momenteel veruit de best beluisterde radiozender van Nederland, gevolgd door Radio 10, Radio 538 en Qmusic. Maar per dag en uur verschillen de onderlinge verhoudingen behoorlijk. En hoe scoren ze in het weekend? Radio.NL dook dieper in de cijfers.

Analyse: Zo presteren de 4 grootste radiostations in het weekend Onder de loep zijn de cijfers 10+ over de periode april/mei 2020 van het Nationaal Luister Onderzoek (NLO) genomen.

Het zijn cijfers waarin de coronacrisis nog steeds flink wat impact heeft, al zal dit effect minder effect hebben op de weekendcijfers dan op de cijfers van de werkdagen die Radio.NL onlangs al eens onder de loep nam.

Wat opvalt aan de cijfers in het weekend is dat Radio 10 weinig onder doet aan NPO Radio 2. Waar op werkdagen Radio 2 veruit het beste presteert, wisselen de stations op zaterdag en zondag regelmatig stuivertje. Zo is bij NPO Radio 2 een flinke piek te zien tijdens Spijkers met Koppen op zateragmiddag tussen 12 en 14 uur, waarna Radio 10 de koppositie weer overneemt.

Qmusic is op zaterdag vanaf 18 uur de grootste van de vier radiozenders. Daarnaast is opmerkelijk dat Radio 2 ook op zaterdag vanaf 18 uur het marktaandeel fors ziet dalen. Bij Radio 10 zet dit verval een uur later in.

Radio 538 is een groot deel van de zaterdag de onderste van de vier. Alleen in de vroege ochtend, het laatste uur van Weekend Wietze (14-15 uur) en het laatste uur van Bij Igmar (20-21 uur) is een piek te zien.

Opvallend is de marktaandelen van de vier stations op zondag lager liggen dan op zaterdag. Ook is Radio 10 een groot deel van de dag zelfs groter dan NPO Radio 2.

Daarnaast is bij Radio 538 op zondagavond een flinke groei te zijn tijdens Bij Igmar (18-21 uur) en is de zenders zelfs nog even de grootste van de vier. Bij Radio 10 is een flinke piek te zien tussen 22 en 23 uur als De Nacht Wacht met Rob van Someren te horen is.

Overigens is Sky radio ook een stations dat flink piekt in het weekend. Op zaterdag tussen 15 en 22 uur is de non-stopzender zelfs groter is dan 538. Op zondag is Sky Radio eveneens een groot deel van de dag groter dan 538. Zo af en toe wordt zelfs Qmusic nog voorbij gestreefd.

20-49 Jaar
Net als bij de cijfers van de doelgroep 20-49 jaar over de gehele week is Qmusic bij deze doelgroep ook in het weekend marktleider. Alleen op zaterdag in de vroege ochtend, het laatste uur van Weekend Wietze (14-15 uur) en het middelste uur van Edwin Noorlander (16-17 uur) komt 538 er voorbij.

NPO Radio 2 scoort op zaterdag haar hoogste marktaandelen tijdens Spijkers met Koppen en de Soulnight met One’sy. Opvallend is dat op zaterdagavond vanaf 20 uur het marktaandeel van Radio 10 opeens instort tijdens het laatste uur van Silvan Stoet en Sven’s Classix.

Op zondag is bij NPO Radio 2 en Radio 10 opmerkelijk genoeg vanaf 18 uur een gelijk patroon te zien, met een dieptepunt tussen 20 en 21 uur en een piek tussen 22 en 23 uur. [Radiowereld.NL]