Qmusic bestaat 15 jaar: zo begon het (audio en video)

Radiozender Qmusic is jarig. Maandag (31 augustus) is het precies 15 jaar geleden dat de radiozender van start ging op de frequenties van Noordzee FM. De eerste jaren was het station een middenmoter qua luistercijfers, maar inmiddels is Qmusic uitgegroeid tot grote speler.

Qmusic bestaat 15 jaar: zo begon het (audio en video) In mei 2005 nam de Belgische Persgroep, tegenwoordig DPG Media, Noordzee FM over van Talpa. De Mol moest deze zender verkopen om toenmalige marktleider Radio 538 te kunnen kopen.

Korte tijd later maakte De Persgroep bekend dat Noordzee FM zou worden omgebouwd tot Q-music, toen nog met een streepje in de naam.

Q is good for you
In België was De Persgroep al enige tijd succesvol met Qmusic en daarom werd besloten om dit uit te breiden naar Nederland. Als gevolg hiervan moesten vele deejays/presentatoren van het met ‘music & entertainment’ format gevulde Noordzee FM het veld ruimen.

Menno Barreveld, Niek van der Bruggen, Jasper de Vries, Timon Jacobs en Marcel Vermeer mochten blijven. Daarnaast werden Martijn Kolkman, Wim van Helden en Jeroen van Inkel aangetrokken om het team te versterken. Laatstgenoemde ging de ochtendshow presenteren.

Op 31 augustus om 20.30 uur, een uur eerder dan gepland, ging Qmusic officieel van start op de frequenties van Noordzee FM. De laatste plaat op Noordzee was ‘Love You More’, de eerste plaat op Qmusic ‘Owner of a Lonely Heart’ van Max Graham en Yes.

Qmusic onderscheidde zich vanaf dag één al van de rest van het radiolandschap. Het station zette vooral een positieve sound neer onder het mom van ‘Q is good for you’. Daarnaast werd Het Foute Uur geïntroduceerd, dat nog steeds dagelijks te horen is op de zender.

Opvallende acties
Ook qua acties timmerde Qmusic flink aan de weg. Zo kwam het station met het Q-ijsblok, waarbij luisteraars moesten raden hoeveel seconden het zou duren voordat een voorwerp in een ijsblok de grond zou raken.

Een andere actie was bijvoorbeeld ‘De draaiende studio’ waarbij toenmalig ochtenddeejay Ruud de Wild met zijn sidekick Jeroen Kijk in de Vegte radio maakten vanuit een studio die gemonteerd was in 32 meter hoog Reuzenrad.

In 2007 besloot Qmusic om een oud spelletje nieuw leven in te blazen waarbij luisteraars moeten raden wat Het Geluid is wat ze krijgen te horen. Sindsdien is het spel jaarlijks op zender en nog altijd uitermate populair.

Gestaag omhoog
Qmusic had bij de start een marktaandeel van rond de 4%, maar een jaar later was dit al gegroeid tot iets boven de 6%. De jaren daarna schommelde het marktaandeel continu tussen de 6 en 7%.

De komst van het nieuwe, toen nog onbekende, ochtendduo Mattie Valk en Wietze de jager bracht daar vanaf 2012 verandering in. Het duo wist gestaag luisteraars te winnen, waardoor het marktaandeel van Qmusic een jaar later al boven de 8% lag. Twee jaar later zelfs al boven de 9%.

In 2017 kwam er echter onverwachts een einde aan het populaire duo door een mislukte transfer naar Sky Radio. Mattie kreeg op het laatste moment koudwatervrees en besloot, achter de rug van Wietze om, een nieuw contract te tekenen bij Qmusic. De luistercijfers van Q kregen hierdoor een flinke klap.

Twee jaar later keerde het tij. Het aantrekken van 538-zenderbaas Dave Minneboo en de komst van Marieke Elsinga als co-host van de ochtendshow naast Mattie bleek een gouden greep.

Natuurlijk hielp het vertrek van Edwin Evers bij 538 ook behoorlijk en werd de marketing fors geïntensiveerd,  maar inmiddels heeft Qmusic Radio 538 ingehaald en is het momenteel de grootste commerciële zender van het land. Een mooier cadeau voor haar 15e verjaardag had Qmusic zich niet kunnen wensen. [Radiowereld.NL]
Foto: Radio.NL