Search
Close this search box.

Zaak Johan van Laarhoven in nieuwe docuserie Cannabis

De Nederlandse coffeeshopondernemer Johan van Laarhoven werd in 2014 in Thailand tot 103 jaar gevangenisstraf veroordeeld voor witwassen van drugsgeld. De Nederlandse overheid deed het af als een Thaise zaak en weigert hulp. Kro-Ncrv maakte hier een documentaire over.

Zaak Johan van Laarhoven in nieuwe docuserie Cannabis Ook al weigert Thailand, familie, vrienden en advocaten beginnen toch een wanhopig gevecht om Johan van Laarhoven en zijn vrouw uit de ‘hel van Bangkok’ te halen.

De zesdelige documentaire Cannabis legt bloot hoezeer het lot van hem is vervlochten met bijna vijftig jaar Nederlands gedoogbeleid.

Op basis van vele uren archiefmateriaal en interviews met hoofdrolspelers van weleer reconstrueert Cannabis de geschiedenis van het Nederlandse softdrugsbeleid en ontmaskert het minutieus de mythe van Nederland als voorbeeldige rechtstaat.

Als Johan van Laarhoven in 2014 in Thailand tot 103 jaar gevangenisstraf wordt veroordeeld voor witwassen van drugsgeld doet de Nederlandse overheid het af als een Thaise zaak en weigert hulp. De omstandigheden in de Thaise cel zijn barbaars. Familie en vrienden zetten alles op alles om van Laarhoven en zijn Thaise vrouw vrij te krijgen. Hun strijd opent een onvoorstelbare beerput. Binnen het Nederlandse Openbaar Ministerie heerst al jaren frustratie en woede over stukgelopen zaken tegen coffeeshopmiljonairs. Hoe ver het OM wil gaan, wordt duidelijk in de zaak Van Laarhoven.

Van Laarhoven wordt bij de Thai afgeschilderd als de Pablo Escobar van de Lage Landen. Dat er in Nederland zoiets bestaat als een gedoogbeleid is door justitie gemakshalve niet aan de Thai uitgelegd. Hoe heeft het zover kunnen komen dat het eens zo progressieve Nederland zo’n verbeten strijd rond een coffeeshopondernemer is gaan voeren?  

Kro-Ncrv zendt de zesdelige documentaireserie Cannabis vanaf woensdag 30 september om 20.25 uur op NPO 2  uit. [Radiowereld.NL]
Foto: Pixabay

Gerelateerde berichten