Search
Close this search box.

Nog weinig diversiteit in Nederlandse nieuwsmedia

Mannen zijn nog altijd oververtegenwoordigd in Nederlandse nieuwsmedia: slecht 26% van de personen in de Nederlandse nieuwsmedia zijn vrouw. En slechts 9% zijn personen van kleur. Ook de experts die aan het woord komen zijn overwegend man (78%).

Nog weinig diversiteit in Nederlandse nieuwsmedia De meting is gedaan in het kader van het Global Media Monitoring Project, de grootste wereldwijde studie waarbij op dezelfde dag (29 september 2020) in 145 landen wordt gekeken naar het aandeel mannen en vrouwen in het nieuws.

In Nederland is de coördinatie van het monitoring project dit jaar in handen van Free Press Unlimited en Woman Inc.

Dit jaar werd het nieuws gedomineerd door Covid-19. Ruim 40% van de nieuwsitems die werden geanalyseerd gingen over het virus. Terwijl vrouwen bijna tweederde van de cruciale beroepen vervullen tijdens de crisis, zijn ze ondervertegenwoordigd in het nieuws hierover (26%).

Dat zie je ook in ander nieuws; vrouwen zijn in het algemeen minder vaak als expert aan het woord (22%) en zij worden minder vaak gequote (21%). Ondervertegenwoordigd zijn ook personen van kleur; zij maken voor 9% deel uit van het nieuws.

De Nederlandse krant die het beste scoort op representatie is Het Parool. Hier was 45% van de personen in het nieuws vrouw. Hart van Nederland scoort het beste van het tv nieuws met 40% van de personen in het nieuws vrouw. Ten opzichte van 2015 is er een kleine verbetering van representatie in Nederland gemeten. Toen was een kleine 20% van de personen in het nieuws vrouw. Van de journalisten die het nieuws brachten en van wie hun gender bekend was, zijn 25% vrouwen en 75% mannen.

In Nederland is het belangrijkste nieuws van 6 kranten, 4 internet nieuwssites, 3 televisiejournaals, 3 radio journaals en 4 nieuws twitteraccounts geanalyseerd. Van de personen die in het nieuws waren, zijn 383 (69%) mannen en 145 vrouwen (26%) geteld. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten