Lokale commerciële radio hekelt werkwijze EZK inzake FM

Diverse lokale commerciële radiostations maken bezwaar tegen de werkwijze die het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) momenteel hanteert voor de verdeling van laagvermogen FM-frequenties. De grootste kritiek is dat eerder gemaakte afspraken niet worden nagekomen.

Lokale commerciële radio hekelt werkwijze EZK inzake FM In april werd bevestigd dat er een aantal kleine FM-frequenties beschikbaar komt voor lokale commerciële radiostations.

Het plan om ruimte op FM te creëren voor kleine partijen is onderdeel van de gesprekken die de radiosector, onder leiding van voormalig staatssecretaris van media Medy van der Laan, voert met Agentschap Telecom om de onderlinge relatie te verbeteren.

Hiermee wordt de motie uitgevoerd die in 2018 werd aangenomen door de Tweede Kamer.

Consultatie
In oktober startte EZK een internetconsultatie voor de verdeling van deze lokale frequenties. Hieruit blijkt echter dat deze niet primair toegewezen gaan worden aan nieuwe kleine partijen, maar gewoon geveild gaan worden en alle “niet-landelijke commerciële” radiostations mee mogen doen.

Dit tot grote ergernis van diverse lokale partijen, alsmede de Vereniging ter bevordering en ondersteuning van Kleine Regionale Commerciële Omroepen (KRCO).

Veiling?
De KRCO hekelt dat de frequenties geveild gaan worden. “Uit het Tweede Kameroverleg (en daaruit voortkomende moties), maar ook uit een in opdracht van het ministerie van EZK uitgevoerd onderzoek, blijkt dat de commerciële marktpartijen het momenteel financieel moeilijk hebben” aldus de KRCO. “Daarbij kun je je dan ook afvragen, of daar dan wel financiële middelen zijn om aan een veiling deel te nemen.

Maar ook het feit dat alle niet-landelijke commerciële partijen die al FM-frequenties hebben mee mogen doen aan de veiling is een oor in het oog van de lokale partijen. “Deze partijen hebben trouwens niet gevraagd om deze frequentieruimte en zijn in een convenant tussen VCR, NLCR en KRCO akkoord gegaan met uitgifte aan de lokale en klein-regionale partijen die nog niets hebben” zo vervolgt de KRCO.

Niettemin opereren landelijke en niet landelijke commerciële omroepen op een veel grotere schaal dan de leden van KRCO en hebben zij al een marktpositie opgebouwd. Een veiling of andere vorm van verdeling, zeker een veiling zonder de in de dialoogsessies besproken randvoorwaarden, zou de partijen op lokale of klein-regionale schaal bij voorbaat kansloos maken.

Tapijt onder draagvlak wegtrekken
“Alleen al om die reden druist de voorgenomen veiling in tegen de afspraken van de dialoogsessies” meent de KRCO. “Daarnaast heeft EZK kennis genomen van het akkoord tussen landelijke, niet landelijke en de kleine lokale/klein-regionale partijen rondom kerst 2019 en dat toegejuicht, omdat er een breed draagvlak was voor de daarin voorkomende puntenlijst, waarvan een verdeling van de 17 nu ter consultatie gebrachte frequenties deel uitmaakte. Nu blijkt EZK dat akkoord en draagvlak wel toe te juichen, maar het tapijt onder dat draagvlak wel meteen weg te trekken door de frequenties niet te oormerken voor de kleine partijen.

Volgens EZK is het juridisch niet mogelijk om de frequenties aan te wijzen voor nieuwe lokale partijen, maar dat is volgens de KRCO klinkklare onzin. Daarvoor kan gewoon de “Regeling Aanwijzing en Gebruik Frequentieruimte 2003” (AGF) ingezet worden. In deze regeling is immers sinds 2017 ook geregeld dat programma’s van landelijke radiostations niet simultaan doorgegeven mogen worden op regionale FM-frequenties, zoals Qmusic Limburg in het verleden deed

Eigenzinnige werkwijze EZK
Ook begrijpt de KRCO niet waarom nu opeens de koppeling tussen FM en DAB+ voor de nieuwe frequenties losgelaten kan worden. In het verleden was dit zelfs het grote bezwaar van EZK om nu frequenties uit te geven. Uitgifte van FM zonder koppeling met DAB+ zou niet toe zijn gestaan.

In het verleden protesteerde de KRCO tegen de koppeling, omdat de daaraan gekoppelde DAB+-allotments veel te groot waren voor lokale partijen. Maar sinds dit jaar is ook de uitrol van lokale DAB+-netten gestart, die veel beter aansluiten bij het bereik van de nieuwe lokale FM-frequenties.

Het nu toch uitgeven van deze FM-frequenties zonder de koppeling met DAB kan en zal naar waarschijnlijk gaan leiden tot een discussie en nieuwe rechtszaken” meent de KRCO. “Dit is in voorkomend geval niet verwijtbaar aan de radiosector, waarvan uw (Staatssecretaris Keijzer, red.) ministerie steeds beweert dat deze procedure na procedure aanspant, maar van de eigenzinnige werkwijze van het ministerie van EZK en het Agentschap Telecom, die de sector geen andere keuze laat dan een stap naar de rechter.” [Radiowereld.NL]