Vlaanderen: 41% van het radio luisteren al digitaal

De digitalisering van de radio in Vlaanderen zet door. Inmiddels vindt 41% van het radio luisteren al via digitale platformen plaats. Dit blijkt uit onderzoek van Ipsos in opdracht van de Vlaamse overheid. Bijna de helft van het digitaal luisteren vindt plaats via DAB+.

Vlaanderen: 41% van het radio luisteren al digitaal Vorig jaar maakte digitaal luisteren naar de radio door de coronacrisis al een flinke spurt naar boven (van 26 naar 38%). Nu is hier weer een stapje bovenop gekomen.

Naast DAB+ (19%) is ook internet (14%) een belangrijke booster voor digitaal luisteren, als zat hier geen groei in ten opzichte van vorig jaar. Kijken via de televisie neemt 6% van het digitaal luisteren voor zijn rekening, terwijl luisteren via de digitale kabel, niet zijnde tv, 2% voor zijn rekening.

Auto
De groei is ook te zien in de auto. Vorig jaar was 26% van het luistervolume in de wagen digitaal. Dit jaar stijgt dit naar 34%. Dankzij de nieuwe EECC (European Electronic Communications Code) wetgeving die van januari dit jaar in werking is getreden is getreden, zit er nu in elke nieuw verkochte wagen een DAB+-radio.

Voor het onderzoek ondervraagde onderzoeksbureau Ipsos 2000 Vlamingen per telefoon naar hun luistergedrag.

“De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat veel mensen digitaal naar de radio zijn beginnen luisteren”, aldus Minister Dalle van Media. “Ik ben dan ook verheugd te zien dat na de enorme stijging van vorig jaar het digitaal luisteren blijft stijgen. Aangezien de toekomst van radio luisteren digitaal is, blijft de Vlaams Regering inzetten op digitaal radio luisteren in alle vormen, zoals DAB+ en streaming.

Uitbreiding aanbod
De afgelopen maanden werd het aanbod via digitale etherradio in Vlaanderen verder uitgebreid met Q-Downtown, VRT Radio 2 Bene Bene en StuBru De Tijdloze.

In heel België zijn inmiddels al 2,09 miljoen DAB+-radio’s verkocht en heeft 21% van de huishoudens de beschikking over een ontvanger. [RadioWereld.NL]
Foto: RadioWereld.NL

Gerelateerde berichten


Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email