Radio-actie Peter R. de Vries verkozen tot radiomoment van 2021

De radio-actie ‘A Whiter Shade of Pale’ is door een jury van radiopresentatoren en -dj’s verkozen tot Het Radiomoment van 2021. Dat is zondag bekendgemaakt in een extra uitzending van het mediaprogramma ‘De Perstribune’ NPO Radio 1. Het initiatief voor de actie werd genomen door Radio Veronica-deejay Dennis Ruyer. Hij werd zondag op NPO Radio 1 verrast met de uitverkiezing.

Dennis Ruyer was de initiatiefnemer van het plan om op de dag van de uitvaart van Peter R. de Vries op zoveel mogelijk Nederlandse zenders tegelijkertijd het nummer A Whiter Shade of Pale van Procol Harum te draaien, het favoriete lied van de misdaadverslaggever.

Volgens de vakjury van Het Radiomoment van het jaar was het initiatief van Ruyer het meest bijzondere stukje radio van afgelopen jaar.

Juryvoorzitter Ron Vergouwen sprak van “een mooie, verbindende actie: een krachtig moment waarmee heel Nederland stilstond bij de impactvolle aanslag op Peter R. de Vries”.

Jurylid Ghislaine Plag (NPO Radio 1): “De verbondenheid die je op zo’n moment met elkaar op die manier kunt creëren, via de radio, terwijl de ontzetting bij de luisteraars en ook bij onszelf zeer groot is, was echt enorm krachtig en troostend.”

Jurylid Frank Dane (Radio 538): “Peter heeft zoveel voor ons, de maatschappij en ook de Nederlandse media betekend, dat dit gebaar van alle radiostations het mooiste was.”

Het Radiomoment van 2021 werd gekozen door een jury die bestond uit deejays en presentatoren van de belangrijkste Nederlandse radi0ostations. Op de tweede plaats in de verkiezing eindigde een fragment dat eveneens gelieerd is aan de moord op Peter R. de Vries: een fragment uit de ochtendshow Mattie & Marieke op Qmusic. Daarin vertelt de aangeslagen presentator Marieke Elsinga – die de avond ervoor de aanslag van nabij meemaakte – hoe ze de afgelopen uren heeft beleefd.

Foto: RadioWereld.NL

Jurylid Gerard Ekdom (Radio 10): “De eerlijkheid en oprechtheid van Marieke is echt. Precies zoals het was. Dit is radio in al zijn puurheid. Op gevoel.”

Op de derde plaats eindigde de clash tussen 3FM deejay Timur Perlin met zijn zenderbaas Sharid Alles. De twee vochten live op de radio een discussie uit over de vraag of een prijswinnaar, die de locatie van het geheime Måneskin-concert doorverkocht, teruggebeld mocht worden.

De rest van de Top 10 van 2021 ziet er als volgt uit:
4. Ruud de Wild vertelt zijn luisteraars dat hij kanker heeft (NPO Radio 2).
5. Timur Perlin (3FM) belt met een Afghaanse kapper in belegerd Kabul.
6. Frits Spits en Joost Prinsen praten over het verlies van hun vrouw (NPO Radio 1).
7. Interview Humberto Tan met correspondent Hennah Draaibaar over corona in Suriname (NPO Radio 1).
8. Commentaar van Andy Houtkamp bij het Olympisch goud van Sifan Hassan op de 5000 meter (NPO Radio 1).
9. Lara Rense belt met de Afghaanse Nederlander Najib Poyan in belegerd Kabul (NPO Radio 1).
10. Toneelschrijver moet plots overgeven tijdens interview met Kunststof (NPO Radio 1).

De prijs voor Het Radiomoment van het jaar is voor de derde keer toegewezen. In 2019 won cabaretier Peter Heerschop met een radiocolumn op Radio 538 over de tramaanslag in Utrecht. Vorig jaar won de actie waarbij het lied You’ll Never Walk Alone op zo’n 180 Europese radiostations werd gedraaid, een initiatief van 3FM-deejay Sander Hoogendoorn.