Search
Close this search box.

Politieke partijen krijgen in 2022 bijna 54 uur zendtijd op de radio

Het Commissariaat voor de Media heeft de hoeveelheid zendtijd aan politieke partijen op radio en televisie toegewezen voor het jaar 2022. In totaal krijgen 17 partijen in bijna 54 uur zendtijd op de publieke radio ruim 25 uur zendtijd op tv.

foto: Pixabay

Deze hoeveelheid is gelijk voor iedere politieke partij die bij de laatst gehouden verkiezing van de leden van de Tweede of Eerste Kamer der Staten-Generaal een of meer zetels heeft verworven.

Ten opzichte van 2021 neemt de totale hoeveelheid reguliere zendtijd voor politieke partijen in 2022 toe, omdat bij de Tweede Kamerverkiezingen 2021 er politieke partijen zijn bijgekomen.

Hoeveelheid toegewezen zendtijd
De totale hoeveelheid reguliere zendtijd die politieke partijen in het jaar 2022 wordt toegewezen, bedraagt voor radio 53 uur en 50 minuten en voor televisie 12 uur en 45 minuten. Daarnaast wordt ten behoeve van herhalingsuitzendingen op televisie nog 12 uur en 45 minuten extra zendtijd toegewezen.

Indeling van de toegewezen zendtijd
Op welke dagen en uren politieke partijen in 2022 uitzendingen kunnen verzorgen, is door de NPO vastgesteld. Door loting is de volgorde bepaald waarin politieke partijen in het uitzendschema zijn opgenomen. Deze loting is op verzoek van het Commissariaat voor de Media door een notaris verricht.

Radio
De radio-uitzendingen vinden plaats van zondag tot en met vrijdag van 00.02 tot 00.22 uur via NPO Radio 5. Vorig jaar gebeurde het enkele malen dat de uitzending om 06 uur ’s ochtends plaatsvond, wat voor verbazing zorgde bij zowel radiomakers als -luisteraars.

De 17 politieke partijen krijgen elk 19 spots van 10 minuten op de radio. Van 8 juli tot en met 4 september zijn er geen uitzendingen van de politieke partijen. En ook van kerst tot en met oud en nieuw is er een stop.

Televisie
De reguliere televisie-uitzendingen vinden in 2022 plaats op maandag tot en met vrijdag van 17:56 tot 17:59 uur via NPO 1 en op zaterdag en zondag tussen 17:05 en 17:08 uur op NPO 2. Op 20 februari 2022 vindt als uitzondering daarop een uitzending plaats tussen 17:56 en 17:59 uur op NPO 1. De herhalingen van de televisie-uitzendingen vinden plaats op maandag tot en met vrijdag van 12:56 tot 12:59 uur via NPO 1 of NPO 2. In februari 2022 vinden als uitzondering daarop enkele uitzendingen plaats tussen 11:56 en 11:59 uur.

Door het relatief grote aantal politieke partijen dat in 2022 in aanmerking komt voor zendtijd is het aantal herhalingsspots op televisie voor dat jaar iets minder dan vorig jaar, maar gelijk aan het aantal reguliere spots op televisie. Elke politieke partij krijgt 15 reguliere spots en 15 herhalingsspots met een duur van 3 minuten. [RadioWereld.NL]