Search
Close this search box.

Radioluisteraar was in 2021 gemiddeld 51,3 jaar oud

De luisteraar van de landelijke en regionale radiostations in Nederland was in 2021 gemiddeld 51,3 jaar oud. Dit blijkt uit analyse van de luistercijfers van het Nationaal Luister Onderzoek (NLO) door RadioWereld.NL. In 2020 was dit nog 51 jaar en in 2019 50,2 jaar.

Zoals verwacht is de gemiddelde leeftijd van de luisteraars van de meeste stations de afgelopen jaren gestegen. Dit komt mede doordat de gemiddelde leeftijd berekend wordt op basis van bereik en luistertijd.

Hierbij wordt dus ook het luistervolume meegewogen. Omdat ouderen over het algemeen langer naar de radio luisteren dan jongeren, wegen zij zwaarder mee in deze meting.

Slam heeft nog steeds de jongste luisteraars
Slam heeft met gemiddeld 34,7 jaar nog altijd de jongste luisteraars. Wel is dit bijna twee jaar ouder dan in 2020. Dat komt mede doordat Slam zich niet meer primair als jongerenzender profileert, maar onder het motto ‘pop & dance’ focust op de doelgroep 20-49 jaar, ook wel bekend als de voor adverteerders belangrijkste doelgroep bij radio.

Ook Qmusic zich met gemiddeld 39,8 jaar nog net onder de grens van 40, evenals NPO 3FM met 39,1 jaar. Dit is zelfs een half jaar jonger dan in 2020.

NH Radio de oudste
NH Radio, de regionale publieke omroep van Noord-Holland, heeft met gemiddeld 68,8 jaar opnieuw de oudste luisteraars. Dit is een jaar ouder dan in 2020.

Landelijk gezien blijft NPO Radio 5 gemiddeld de oudste luisteraars hebben met 66,8 jaar. Dat is opmerkelijk genoeg lager dan een jaar geleden toen de gemiddelde leeftijd nog op 67,4 jaar lag.

Ook NPO Radio 4 trekt veel oude luisteraars (66,4 jaar), net als ClassicNL (66,3 jaar) NPO Radio 1 (63,5 jaar). Opvallend is dat er bij Radio 4 dit jaar weer een stijging van de gemiddelde leeftijd te zien is, terwijl die van ClassicNL juist iets gedaald is.

In 2021 is het één van de 13 regionale publieke omroepen gelukt om de gemiddelde leeftijd onder de 60 jaar te krijgen. Bij Omroep Flevoland ligt deze nu op 57,4 jaar, bijna 3 jaar jonger dan in 2020 en 7,5 jaar jonger dan in 2019. Ook bij Radio West, Radio Rijnmond, L1 en Omroep Zeeland daalde de gemiddelde leeftijd het afgelopen jaar.

Tekst gaat onder de tabel verder

Radio 10 luisteraar gemiddeld 50
De gemiddelde leeftijd van de Radio 10 luisteraar lag in 2021 op precies 50 jaar, ruim een half jaar hoger dan het jaar daarvoor. Bij Sky Radio steeg de gemiddelde leeftijd met 1,5 jaar naar 47 en ook van Radio 538 werd de gemiddelde luisteraar ouder (42,7) evenals bij NPO Radio 2 (51,2).

Opvallend is dat het luisterpubliek van Radio Veronica het afgelopen jaar juist jonger is geworden met 43,6 jaar. Ook bij 100% NL ging er ruim 2 jaar af (naar 47,4 jaar).

Van de niet-landelijk commerciële stations heeft Radio Continu met 60,2 jaar gemiddelde de oudste luisteraars, terwijl Decibel en Joy radio aan de ondergrens zitten met 39 jaar.

Kijkend naar commercieel versus publiek, dan hebben de commerciële radiostations met gemiddeld 45,6 jaar een jonger publiek dan de publieken (57,8).

Alleen bereik
Wanneer puur gekeken wordt naar bereik en niet naar luistertijd, waarbij alle luisteraars dus even zwaar meetellen, dan is de gemiddelde leeftijd van de radioluisteraar van vrijwel alle stations een stuk lager. De gemiddelde leeftijd ligt dan op 46,6 jaar.

Ook hier heeft Slam de jongste met 33,3 jaar, gevolgd door Qmusic met 37,3 jaar. Bij Radio 538 ligt de gemiddelde leeftijd dan op 39,6 jaar, bij Radio 10 op 47,3, terwijl NPO Radio 2 blijft steken op 48,9 jaar. [RadioWereld.NL]