Radio- en tv-stations slaan maandag handen ineen voor Oekraïne; Radio 555 keert terug

De landelijke en regionale media komen maandag (7 maart) massaal in actie voor de Giro555 campagne ‘Samen in Actie voor Oekraïne’. Op 10 radiostations keert voor één dag Radio 555 terug, terwijl op tv een een gezamenlijk televisieprogramma komt op NPO1, RTL4 en SBS 6.

Radio 555 is van 6 tot 21 uur in de lucht. Hiervoor werken NPO Radio 2, NPO 3FM, NPO Radio 5, Qmusic, 100% NL, Radio 538, Radio 10, Radio Veronica, Slam en Sublime samen.

Presentatoren van de deelnemende stations de verzorgen de uitzending, die plaatsvindt vanuit Beeld en Geluid. Hier is ook het belpanel van Giro 555 ondergebracht. Radio 555 is op alle deelnemende radiostations te horen en kan rekenen op miljoenen luisteraars. De programmering wordt later bekendgemaakt.

Via Radio555.nl kunnen luisteraars en bedrijven alvast platen aanvragen in ruil voor een donatie.

Radio 555 werd voor het eerst in januari 2005 in de lucht gebracht om geld in te zamelen voor de slachtoffers van de tsunami in Zuidoost-Azië. De tweede keer was in januari 2010 toen het station in het teken van de Aardbeving in Haïti.

Televisie
De avond op televisie (20.30 tot 23 uur) wordt gepresenteerd door Chantal Janzen en Rob Kemps. Jeroen Pauw en Eva Jinek ontvangen in de studio gasten aan tafel. Vanuit het landelijk actiecentrum van Giro 555 in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid doet Dionne Stax verslag, samen met Britt Dekker. Hila Noorzai volgt in het actiecentrum alle ontwikkelingen op sociale media. Ook Wendy van Dijk zal een bijdrage leveren.

Online
Ook online werken media en influencers nauw samen voor de slachtoffers en vluchtelingen in Oekraïne en in omliggende landen. In Beeld en Geluid in Hilversum is een digital lounge ingericht en wordt gedurende de dag verslag gedaan van wat er op sociale media gebeurt.

Kees Zevenbergen, actievoorzitter van Giro 555: “Als hulporganisaties zijn we diep geroerd door de enorme steun die we hier in Nederland mee uitspreken. Een groot signaal van solidariteit voor de slachtoffers in Oekraïne en de vele honderdduizenden vluchtelingen. Zij hebben onze steun hard nodig.” [RadioWereld.NL]