Krachtige middengolfzenders Russische radio in Grigoriopol opgeblazen

Dinsdagochtend zijn twee krachtige middengolfzenders in Grigoriopol, Moldavië, waarop de Russische radio propaganda uitzond opgeblazen. Wie er verantwoordelijk is voor de aanslagen is onduidelijk. Rusland en Oekraïne beschuldigen elkaar.

Foto: video still Youtube

Grigoriopol ligt in Transnistrië, een door Rusland gecontroleerde niet-erkende ministaat binnen Moldavië. In het dorpje Mayak staan diverse midden- en kortgegolfzenders opgesteld. Twee krachtige middengolfzenders op 999 kHz (1000 kW) en 1413 kHz (500 kW) werden gebruikt door de Russische zenders Radio Rossii en Vesti FM.

Omdat Transnistrië aan de oostkant grenst aan Oekraïne, zijn deze zenders ook in de gehele Oekraïne te ontvangen en daarom ook uitermate geschikt voor het verspreiden van propaganda. En daar maakten de Russen dan ook gretig gebruik van.

Maar dinsdagochtend legden twee explosies de twee krachtige middengolfzenders het zwijgen op. Nog onduidelijk is wat de exacte oorzaak van de explosies is. Wel blijft uit foto’s die op Telegram en twitter zijn geplaatst dat beide masten platliggen.

Wie er verantwoordelijk is voor de aanslagen is nog onduidelijk. De Veiligheidsraad van Transnistrië noemt het ‘terroristische daden’, terwijl Oekraïne spreekt van ‘Russische provocaties’. De aanslagen zouden door Russische speciale diensten zijn uitgevoerd om onrust te creëren. [RadioWereld.NL]

 

Eén reactie

  1. Rusland is een Homofoob en kwaadwillend land. Hoop dat we als NATO zijnde de Oekraïners nog meer zullen ondersteunen.

Reacties zijn gesloten.