Search
Close this search box.

Nieuw landelijk commercieel DAB+-netwerk zondag in de lucht

Het nieuwe landelijke commerciële DAB+-netwerk op kanaal 9C gaat zondag (1 mei) officieel van start. Dit bevestigt RadioCorp-directeur Herbert Visser aan RadioWereld.NL. Onder meer de softpopzender Sunlite van RadioCorp gaat uitzenden via dit netwerk.

Sunlite is vanaf zondag op kanaal 9C te ontvangen”, vertelt Visser. Het nieuwe netwerk gaat uitzenden via 29 zenders verspreid over het land. Echter zal het netwerk zondag nog niet volledig operationeel zijn. “Door het wereldwijde tekort aan chips is nog niet alle apparatuur geleverd.

Een deel van de zenders zal zondag al op volle kracht draaien, terwijl een ander deel met gereduceerd vermogen of later in de lucht gebracht wordt. Sunlite is daarom de komende maanden ook nog via het netwerk van MTVNL (kanaal 7D) te ontvangen waarop het nu al op uitzendt.

De verwachting is dat tegen de start van de zomer het nieuwe DAB+-netwerk volledig operationeel is. “Dan is de dekkingsgraad van het nieuwe netwerk gelijkwaardig aan dat van 11C waarop onze andere stations 100% NL en Slam uitzenden”, aldus Visser. Het netwerk wordt gebouwd door Broadcast Partners.

12 Vergunningen
Vorig jaar juni werden er in totaal 12 vergunningen geveild voor het nieuwe landelijke DAB+-netwerk. Naast RadioCorp (Terrestrial BV) verwierven ook Radio Maria en Sublime een vergunning, terwijl Talpa Network (538, Sky, Veronica en 10), DPG (Qmusic) en Kink elk drie vergunningen wisten te bemachtigen.

Naast Sunlite is ook Radio Maria (nu nog 11C) al bevestigd, terwijl DPG in elk geval met Joe lijkt te komen. Hoe de andere kanalen worden ingevuld is nog niet duidelijk. Talpa en Sublime laten weten dat ze hierover de komende dagen meer bekend maken. Kink zet binnenkort waarschijnlijk in elk geval Kink (nu nog 11C) en Kink Classics (nu nog MTVNL/7D) over naar het nieuwe netwerk. [RadioWereld.NL]