Wallonië: CSA wijst na drie jaar alsnog FM-kavel toe aan DH Radio

Mediawaakhond CSA heeft het tweede FM-kavel met stadsfrequenties in Wallonië alsnog toegewezen aan DH Radio. Daarmee komt na bijna drie jaar alsnog een einde aan de juridische strijd om dit kavel.

Foto: video still Youtube

In 2019 werden alle commerciële FM-frequenties in het Franstalige gedeelte van België door mediaregulator CSA opnieuw verdeeld. Ook werd er voor het eerst DAB+-capaciteit gekoppeld aan FM-vergunningen.

De vier landelijke vergunningen gingen opnieuw naar Bel RTL, Contact, NRJ en Nostalgie, terwijl de twee pakketten met stadsfrequenties werden toegewezen aan Fun Radio en LN24, die de plek mocht gaan innemen van DH Radio. LN24 is van origine een tv-nieuwsstation, maar wilde nu ook radio gaan maken.

Vergunningen opgeschort
Zoals te verwachten viel, was DH Radio het niet eens met de uitslag en stapte daarom naar de Raad van State. Deze schortte tot twee maal toe de toewijzing van het kavel van DH aan LN24 op, alsmede de toewijzing van de FM-kavels aan Fun Radio en NRJ. DH had zich namelijk voor al deze kavels kandidaat gesteld.

Sinds oktober 2019 was het echter stil rondom het dossier DH Radio. Ondertussen mocht het radiostation blijven uitzenden op de FM-frequenties.

Onverwachte wending
Eind vorig jaar kwam er echter een onverwachte wending in de zaak. IPM, eigenaar van DH Radio, nam een belang van 68% in LN24. Daarmee heeft IPM, dat tevens eigenaar is van de kranten La Libre en La DH, zeggenschap gekregen over LN24.

En daardoor kwam er alsnog een einde aan het ‘hoofdpijn dossier’ van de CSA. IPM besloot namelijk de radioplannen van LN24 in de ijskast te parkeren.

De CSA heeft daarom besloten om het tweede kavel met stadsfrequenties alsnog te gunnen aan DH Radio, waarmee de situatie in de ether ongewijzigd blijft. Ook de vergunningen van Fun Radio en NRJ zijn nu definitief.

IPM heeft plannen om LN24 en DH radio meer samen te laten smelten. Binnenkort komt er daarom een nieuwe ochtendshow die zowel op tv als radio wordt uitgezonden. De rest van de dag blijft DH Radio vasthouden aan het ‘music & news’ concept met elk uur een nieuwsbulletin en voor de rest non-stop muziek. DH radio bereikt wekelijks ruim 46.000 luisteraars en scoort een marktaandeel van 1,1%. [RadioWereld.NL]