Search
Close this search box.

Eerste lokale commerciële FM-frequenties vergund door AT

Agentschap Telecom (AT) heeft afgelopen week de eerste vier lokale commerciële FM-frequenties vergund. Daarnaast worden er 10 frequenties geveild, terwijl er voor twee frequenties geen belangstelling was.

Foto: Pixabay

Tot en met begin februari konden partijen een aanvraag indienen voor de 16 nieuwe lokale commerciële FM-frequenties. Tot grote teleurstelling van de lokale sector mochten niet alleen lokale commerciële radiostations zich inschrijven voor de frequenties, maar alle niet-landelijke partijen.

In maart maakte AT bekend dat er in mei meer duidelijkheid zou volgen over de verdeling van deze frequenties.

4 Frequenties om-niet vergund
Voor vier frequenties was maar steeds één partij die een geldige aanvraag indiende. Daarom zijn deze frequenties ‘om-niet’ (zonder veiling) vergund aan de aanvragende partijen. Het betreft de kavels B39 (Gouda 87,7), B47 (Etten-Leur 94,5), B48 (Breda 94,8) en B53 (Zeeland 105,5).

Welke partijen de kavels hebben toegewezen gekregen heeft AT nog niet bekendgemaakt. Wel lijkt het erop dat het kavel in het Brabantse Zeeland naar Rato Omroep Stichting is gegaan. Sinds enkele dagen zijn op deze frequentie namelijk testuitzendingen van Memories te horen.

10 Frequenties geveild
Voor de kavels B40 (Winschoten 89,8), B41 (Wageningen 90,0), B42 (Apeldoorn 93,4), B43 (Zevenaar 91,9), B44 (Emmen 93,5), B46 (Rotterdam 104,2), B49 (Amersfoort 95,4), B50 (Coevorden 97,3), B51 (Emmeloord 97,5) en B52 (Deventer 94,4) werd door meerdere partijen een geldige aanvraag ingediend en worden daarom geveild. De veiling van deze 10 frequenties staat voor 14 juni gepland.

Voor de kavels B45 (Hoogvliet 87,8) en B54 (Eindhoven 103,3) was volgens AT geen belangstelling. Daarom worden deze frequenties niet verdeeld. Door het zeer beperkte bereik in combinatie met een relatief hoog uitzendvermogen maakt deze frequenties nauwelijks te exploiteren. Daarnaast hebben de vergunningen een korte doorlooptijd en zijn ze geldig tot 1 september 2024. [RadioWereld.NL]