Zoek
Sluit dit zoekvak.

Eerste lokale DAB+-netten verhuizen naar nieuwe kanalen

De eerste lokale DAB+-netten verhuizen naar de nieuwe kanalen. Dinsdagavond is het netwerk in de regio Wageningen omgezet, terwijl donderdag het netwerk voor Apeldoorn/Deventer op het nieuwe kanaal in de lucht komt.

Foto: RadioWereld.NL

De kanaalwisselingen zijn nodig in verband met de herindeling van de bovenregionale DAB+-netten. In totaal wisselen de komende periode negen van de 22 lokale DAB+-netwerken van kanaal.

Wageningen beet dinsdagavond het spits af. Het lokale netwerk, waar onder meer Golfbreker, Hotradio hits, Ede FM, Midland, RTV Rijnstreek en KBC op uitzenden, is omgezet van kanaal 8B naar 5A. Dit was noodzakelijk omdat het nieuwe bovenregionale netwerk voor Noord-Holland en Flevoland gaat uitzenden op kanaal 8B. Dit nieuwe netwerk mag vanaf juni worden uitgerold.

Ook het netwerk voor de stedendriehoek Apeldoorn-Deventer-Zutphen gaat om. De afgelopen jaren waren de uitzendingen van onder meer Samen1, Salland 747, Loostad, Deventer Radio en Salland1 hier te ontvangen op kanaal 5A.

Om storingen met het netwerk van Wageningen te voorkomen, is het netwerk voor de stedendriehoek nu tijdelijk uit de lucht. Donderdagmiddag keert dit netwerk weer terug in de lucht, maar dan op kanaal 6D.

Ondertussen is Agentschap Telecom nog altijd bezig met een definitief plan voor de lokale DAB+-netten. De coördinatie met onder meer buurlanden Duitsland en België zijn nog altijd in volle gang. In juli vorig jaar besloot toenmalig staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat Mona Keijzer daarom al om de vergunningen voor de 22 tijdelijke lokale DAB+-netwerken met twee jaar te verlengen. [RadioWereld.NL]