Search
Close this search box.

Italiaanse publieke omroep RAI zet DAB+-netwerk open voor derden

De Italiaanse publieke omroep RAI verhuurt sinds kort capaciteit op haar landelijke DAB+-netwerk aan derden. Naast 12 stations van de RAI zelf zijn er inmiddels al vier radiostations van andere aanbieders te ontvangen via dit netwerk op kanaal 12B.

Tot eind vorig jaar vulde de RAI haar DAB+-netwerk geheel met eigen programma’s. Maar eind vorig jaar werd opeens Radio Cusano Campus Italia toegevoegd aan het aanbod. Enkele weken geleden volgden Radio Canale Italia en Radio Number One Extra, terwijl vorige week ACI Radio, een station van de Italiaanse automobielclub werd toegevoegd.

ACI Radio richt zich op mensen onderweg met veel muziek, verkeersinformatie, toeristische informatie, en bijdragen op het gebied van mobiliteit, verkeersveiligheid, auto’s en motorsportgeschiedenis.

Het DAB+-netwerk van de RAI is nu door 52% van de Italianen te ontvangen via 62 zenders. De omroep werkt momenteel hard aan uitbreiding van de dekking.

In totaal zenden nu 16 radiostations uit via het DAB+-netwerk van de RAI. Dit zijn Radio Uno, Radio Due en Radio Tre, Radio Uno Sport, Radio Due Indie, Radio Tre Classica, GR Parlamento, Isoradio, Radio Tutta Italiana, Radio Techete’, Radio Kids, Radio Live en de vier stations van derden.

De stations van de RAI zenden uit met een bandbreedte variërend van 48 tot 96 kbps, waarbij de stations met overwegend gesproken woord de laagste bandbreedte hebben. Radio Cusano Campus Italia, Radio Canale Italia, Radio Number One Extra en ACI radio zenden, ondanks dat ze veel muziek uitzenden, met een bandbreedte van slechts 48 kbps.

In Nederlands heeft RadioCorp in het verleden geprobeerd om capaciteit te huren op het landelijke DAB+- multiplex van de NPO, maar de publieke omroep hield de boel stevig op slot. [RadioWereld.NL]