Kick van der Veer viert 30 jaar Andermans Veren met speciale uitzendingen op Radio 5

Het radioprogramma Andermans Veren over bijzondere kleinkunst, theater en cabaret bestaat bijna 30 jaar. Op 4 oktober 1992 was de allereerste aflevering te horen en sindsdien is het radioprogramma onafgebroken te beluisteren geweest op de Nederlandse radio. Het jubileum van het programma wordt gevierd in het theater tijdens een speciale reeks Zomerveren.

Foto: Elvin Boer

In de live theater versie van het radioprogramma treden Freek de Jonge, Joost Spijkers en band, Sanne Wallis de Vries, Mylou Frencken en Bear Project en Lenny Kuhr op. De registraties hiervan zijn in augustus op NPO Radio 5 te beluisteren. De presentatie is in handen van Kick van der Veer.

Zomerveren
Vanuit Theater De Liefde in Haarlem worden de jubileumafleveringen van Zomerveren op 10 en 17 juli opgenomen. Naast de hoofdgasten zijn er muzikale optredens van onder anderen Frans van Deursen en Kirsten Berkx, werken tekstschrijvers en componisten zoals Erik van Muiswinkel, Ko de Laat, Ruud Bos, Dorine Wiersma en Mike Boddé aan jubileumliederen en brengen Jan J. Pieterse, Ronald Snijders, Theo Danes en Peter Knipmeijer light verse-gedichten ten gehore. George Groot geeft ter plaatse een miniworkshop tekstschrijven. Ook volgt er een Zomerveren-aflevering met Herman van Veen, waarbij Herman Kick gaat interviewen – en dus niet andersom.

30 jaar Andermans Veren
Andermans Veren begon in 1992 op Radio 2. Kick van der Veer volgde twintig jaar geleden Erik van Muiswinkel en Martine Bijl op als presentator. In 2010 werd het programma omgevormd tot item in De Avrbeidsvitaminen, dat naar Radio 5 verhuisde. Sinds 2015 is Andermans Veren weer een zlefstandig programma.

Van der Veer doet alles zelf; research en samenstelling. Hij haalt veel fragmenten uit zijn eigen, rijke archief. Zijn programma is voor veel luisteraars een plek van herkenning vanwege de vele nostalgische fragmenten én tegelijkertijd een ontdekkingsreis door nieuw en hedendaags aanbod. Daarnaast maakt hij ook nog een podcast Andermans Veren Extra.

Ik denk dat Andermans Veren één van de weinige programma’s op de Nederlandse radio is, waarbij je af en toe nog een knetterende vinylplaat voorbij hoort komen. De historie van de Nederlandse kleinkunst en theaterwereld is zo rijk en mijn archief is oneindig,” aldus Van der Veer. “Ik houd ervan om luisteraars te verrassen met fragmenten van de grootheden van weleer die net iets minder bekend zijn en met het werk van het talent van de toekomst. Er is nog meer dan genoeg materiaal om de komende 30 jaar mee te vullen en daar kijk ik als liefhebber en presentator ontzettend naar uit.” [RadioWereld.NL]