Zoek
Sluit dit zoekvak.

De Week van de Digitale Radio komt er weer aan

De publieke en commerciële radiostations organiseren opnieuw “De week van de Digitale Radio.” Van maandag 6 tot en met vrijdag 10 juni besteden de radiostations uitgebreid aandacht aan DAB+. De actieweek wordt voor de negende keer gehouden.

DAB+ wordt gezien als de digitale opvolger van FM. Het voordeel van DAB+ is dat het gratis uit de lucht te halen is, net als FM.

Voor ontvangst van deze stations via DAB+ is een nieuwe radio nodig, die inmiddels via internet en in de (grotere) elektronicawinkels te koop zijn.

Al enige tijd zijn alle landelijke en regionale radiostations die op FM zitten ook op DAB+ te ontvangen. Maar ook stations als Kink, Classicnl, Groot Nieuws Radio, Radio 10 60’s & 70’s Hits, SterrenNL en Arrow Classic Rock zenden uit op DAB+.

Enkele weken geleden werd ook een nieuw landelijk DAB+-netwerk in de lucht gebracht met daarop onder meer Sunlite, 538 Classics, Radio 10 80’s Hits, Vintage Veronica en Joe 70s & 80s.

Daarnaast zijn in diverse regio’s ook al lokale radiostations digitaal via de ether te ontvangen.

Aantal ontvangers groeit gestaag
Het aantal verkochte DAB+ radio’s groeit nog steeds gestaag. Bij de laatste gerapporteerde cijfers uit november vorig jaar stond de teller al op 2,82 miljoen verkochte ontvangers. Vorig jaar kwamen er volgens de NPO een recordaantal van 713.000 bij, een kwart meer dan in 2020.

Inmiddels worden ook vrijwel alle nieuwe auto’s in ons land standaard geleverd met DAB+. In de auto vond begin vorig jaar al een slordige 20% van het radio luisteren via digitale etherradio plaats.

Omdat deelnemers aan het luisteronderzoek nog zelf aan moeten geven hoe ze naar een radiozender luisteren, ligt het voor de hand dat het aantal luisteraars via DAB+ nog groter is dan uit de onderzoeken blijkt. Niet alle luisteraars weten hoe ze luisteren. Zo gaf eerder al 15% van de Kink luisteraars aan via FM of kabel naar het station te luisteren, terwijl de zender hier niet op uitzendt.

Week van de digitale radio
Net als voorgaande jaren organiseren de radiostations weer “De week van de digitale radio.” Net als vorig jaar vindt deze weer in juni plaats. Vanaf maandag wordt gedurende vijf dagen aandacht besteed aan radio via DAB+ door de publieke en commerciële radiostations.

Hoe de stations aan deze week invulling gaan geven aan deze week verschilt per zender. De meeste radiostations zullen weer DAB+-radio’s weg gaan geven. [Radiowereld.NL]