Luistercijfers 20-49 jaar: Nieuw record voor Qmusic, ook 538 stijgt

Qmusic scoort mede dankzij de Foute Maand zijn hoogste cijfers ooit bij de voor adverteerders belangrijkste doelgroep 20-49 jaar. Dit blijkt uit de cijfers over de periode mei/juni 2022 van het NLO. Radio 538 groeit voor het eerst sinds ruim twee jaar weer eens ten opzichte van dezelfde periode het jaar ervoor.

Foto: Pixabay

Het marktaandeel van Qmusic, met deels Qmusic Limburg en Qmusic Non-stop Maximum Hits in de Randstad erbij, steeg deze meting met een vol procentpunt naar 21,8%. Daarmee sneuvelt het oude record uit oktober/november 2021, vlak voordat de Top 2000, de Top 4000 en kerstmuziek de rangen en standen door elkaar schudde. Ten opzichte van een jaar geleden is het zelfs een stijging van 1,6%-punt.

De groei van Qmusic is vooral te zien bij 20-34 jaar, waar een stijging van 1,8%-punt te zien is en het station nu 25,9% marktaandeel noteert. Nog dieper ingezoomd blijkt de groei vooral bij vrouwen van 20-34 jaar te komen, waar een plus van 5,3%-punt te zien is naar 33,1%.

538 Dieptepunt voorbij?
Ook Radio 538 houdt de stijgende lijn vast. Waar deze vorige meting nog leek af te vlakken, stijgt de zender nu met 0,7%-punt naar 15,0%, het hoogste marktaandeel sinds april/mei 2021. Toen stond de zender op 15,3%.

Het is ook voor het eerst sinds januari/februari 2020 dat 538 stijgt ten opzichte van dezelfde periode het jaar daarvoor.

Grote vraag is wat het marktaandeel gaat doen nu Coen Swijnenberg en Sander Lantinga gestopt zijn met de middagshow en Frank Dane pas eind augustus het stokje overneemt. Voor Dave Minneboo, creative director radio bij Talpa, is er ongetwijfeld genoeg werk aan de winkel.

Verlies voor 2, 10 en Sky
Fors verlies is er te zien bij NPO Radio 2. De zender ging met 0,8%-punt omlaag naar 11,8%. Radio 2 zit daarmee weer op hetzelfde niveau als een jaar geleden.

Ook bij Radio 10 (met deels Radio 10 Brabant erbij) en Sky Radio ging het marktaandeel 20-49 omlaag. Radio 10 daalde naar 9,4% (-0,6%-punt en een procentpunt lager dan in 2021), terwijl Sky Radio eveneens met 0,6%-punt omlaag ging naar 7,7%. Ten opzichte van dezelfde meting vorig jaar is dit een verlies van 0,4%-punt.

Tekst gaat verder onder de grafiek

Veronica en 3FM gelijk
Radio Veronica blijft deze meting gelijk op 4,6%. Ten opzichte van een jaar geleden is dit echter wel een daling van 0,7%-punt.

NPO 3FM scoort deze meting eveneens dezelfde cijfers als de vorige meting: 3,5%. Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar is dit echter een daling van 0,3%-punt.

Slam nadert 100% NL
Bij 100% NL is opnieuw een plus te zien. Dit keer kwam er 0,2%-punt bij en noteert de zender met overwegend Nederlandstalige popmuziek 3,9% marktaandeel. Vorig jaar stond het marktaandeel echter 0,4%-punt hoger.

Ook Slam zet de stijgende lijn voort: +0,3%-punt naar 3,7%. Dat zijn de beste cijfers in meer dan 11 jaar tijd. Daarnaast gaat Slam bijna ‘grote zus’ 100% NL voorbij. Ten opzichte van een jaar geleden stijgt Slam 1%-punt. Het is bovendien de eerste keer dat Slam groter is dan 3FM.

De rest
NPO Radio 1 daalt deze meting met 0,3%-punt naar 2,5% en zit daarmee op hetzelfde niveau als een jaar geleden. Kink maakt het verlies van vorig meting weer grotendeels goed en scoort nu 1,8%, 0,3%-punt hoger dan een jaar geleden.

Sublime en BNR blijven deze meting gelijk op 0,8% marktaandeel. Voor Sublime is dit een stijging van 0,2%-punt ten opzichte van een jaar geleden, voor BNR 0,3%-punt. [RadioWereld.NL]