Vlaanderen: Onderzoek naar radicale digitalisering radiokanaal VRT

Om de digitalisering van radio verder te versnellen moet de Vlaamse publieke omroep VRT mogelijk één radiokanaal ‘radicaal digitaliseren’ ofwel van FM halen. Doel hiervan is om de transitie van analoog naar digitaal verder te versnellen. Komend jaar komt er een onderzoek naar de effecten hiervan, zo vertelde minister Dalle van media afgelopen week tijdens de commissievergadering.

Foto: video still Youtube

Het onderzoek naar het vervroegd van FM halen van één radiokanaal maakt deel uit van een groter onderzoek naar radio. “De bedoeling is om een bestek te lanceren, ik reken nog op dit jaar, om ervoor te zorgen dat onderzoeksinstellingen kunnen inschrijven om een globale radiostudio te doen waar dit aspect onderdeel van uit maakt en waar de VRT uiteraard aan mee zal moeten werken”, aldus Dalle.

Voortrekkersrol
Dat meewerken van de VRT is onlangs al vastgelegd in de nieuwe beheersovereenkomst die de Vlaamse regering sloot met de VRT. Ook staat hierin dat de VRT een voortrekkersrol vervult bij de digitalisering.

Net als in vele andere landen gaat de digitalisering van radio ook in Vlaanderen met een rap tempo. Eind vorig jaar bleek uit onderzoek dat het luistervolume sinds 2018 bijna verdubbeld is naar 41%. Het luisteren via DAB+ verzesvoudigde zelfs al naar 19%. En daarom wordt ook bij onze zuiderburen al voorzichtig gesproken over een afschakeling van FM.

FM uiterlijk 1 januari 2031 uit?
Bij de herverdeling van de landelijke FM-pakketten begin dit jaar is zelfs al rekening gehouden met de verschillende scenario’s. “Ik heb heel doelbewust licenties niet toegekend voor negen jaar, maar voor vijf jaar en eenmaal verlengbaar met drie jaar”, verklaart Dalle. “Ik denk dus dat de komende minister van media in het jaar 2027 een grondige analyse moet maken of per 1 januari 2028 een afschakeling mogelijk is. Zo niet, dan stelt het probleem zich drie jaar later. Op 31 december 2030 is het definitief gedaan met FM.

Toch stelt Dalle dat er nog een uitweg is, al vindt hij dit eigenlijk geen optie. “Er kan natuurlijk altijd gekeken worden of er nog een erkenningsronde kan komen, maar ik zou dat de nieuwe minister van media en de volgende afraden. Dus wat mij betreft wordt FM afgeschakeld tussen 1 januari 2028 en 1 januari 2031.

VRT vervroegd van FM
Mocht in 2017 blijken dat het nog te vroeg is om FM uit te zetten, dan is het een optie om één van de radiokanalen van de VRT geheel van FM te halen en alleen nog digitaal uit te laten zenden. “Maar dat moet onderzoek uitwijzen.

Mocht het plan doorgezet worden, dan verdwijnt Radio 1, 2, Klara, MNM of Studio Brussel van FM. “Welke radiozender dat moet zijn is aan de VRT”, aldus Dalle. “Wat mij betreft is Klara hier niet geschikt voor. Klara heeft een doelpubliek waarvan een deel nog niet mee is met de digitalisering en dat ook niet zal zijn in 2027 of 2028.

Niet opnieuw uitgeven
Ook is het niet de bedoeling om de vrijgekomen FM-frequenties weer op de markt te brengen benadrukte Dalle. “Mijn bedoeling is niet om een FM-frequentie af te nemen van de VRT en die dan aan een andere, private, partner te geven. Het is een manier om de digitalisering van het radiolandschap te versnellen en de irrelevantie van FM zo snel mogelijk te realiseren en dat de publieke omroep hierbij voorop loopt.” [RadioWereld.NL]

Eén reactie

  1. Beste Benjamin als er een publiek mee is dan zal het wel de Klara luisteraars zijn. Hoogopgeleid met centen en slechts twee a drie procent luisteraars ideaal.