Duitsland: Regionale DAB+-net Sleeswijk-Holstein vergund aan Media Broadcast

Media Broadcast mag de komende 10 jaar het commerciële regionale DAB+-netwerk in Sleeswijk-Holstein exploiteren. Dit heeft de regionale mediaraad van Hamburg en Sleeswijk-Holstein (MA HSH) donderdag besloten. Daarmee krijgt de meest noordelijke deelstaat van Duitsland definitief regionale commerciële radio via digitale etherradio. De start staat gepland voor het eerste kwartaal van 2023.

Bij wijze van test is de commerciële radiozender R.SH al sinds 2020 via het netwerk van de publieke omroep NDR te ontvangen, terwijl in Kiel en Lübeck en op Sylt lokale DAB+-netwerken met teststatus in de lucht zijn.

Omdat DAB+ ook steeds meer in opmars is in Duitsland is, startte de regionale mediaraad in april van dit jaar de aanbesteding van een DAB+-netwerk voor commerciële radio komt in Sleeswijk-Holstein.

Vier allotments
Het netwerk bestaat uit vier allotments, elk op een ander kanaal, die tezamen de hele deelstaat kunnen dekken. Daarbij wordt dezelfde indeling als voor het netwerk van de NDR gebruikt: noord (inclusief Flensburg), west (inclusief Heide), midden- en zuid (inclusief Kiel) en oost (inclusief Lübeck).

Door deze indeling wordt het voor bijvoorbeeld R.SH mogelijk om, net als op FM, nieuws en reclame te regionaliseren. Daarnaast kunnen kleinere stations kiezen om alleen in een specifieke regio op DAB+ te gaan uitzenden. Er kunnen tot 16 stations per allotment uitzenden.

Gekozen is om het netwerk weg te bij één vergunninghouder, die zelf mag bepalen hoe deze ingevuld wordt. Dit is te vergelijken met MTVNL in Nederland.

Tekst gaat verder onder de foto

Drie partijen
In totaal meldden zich drie partijen voor de exploitatie van het netwerk: Media Broadcast, Divicon Media en Uplink. Nadat de drie partijen op verzoek van de mediaraad om tafel hebben gezeten voor een samenwerking, is er een overeenkomst gesloten.

Media Broadcast krijgt de vergunning, maar laat een deel van het netwerk bouwen en verzorgen door Divicon en Uplink. Daarmee wordt dezelfde werkwijze gebruikt als in Noordrijn-Westfalen.

Start via acht zenders
Het nieuwe netwerk gaat in het eerste kwartaal van 2023 van start vanaf acht zendlocaties. Welke dit zijn, wordt nog bekendgemaakt. In elk geval kan dan 90% van de huishoudens het netwerk ontvangen.

Welke radiostations er via dit netwerk gaan uitzenden, wordt bekendgemaakt nadat de verdragen zijn afsloten. Naast R.SH hebben ook onder meer Barba Radio, Ostseewelle, Radio Holiday en Radio Lübeck al de benodigde vergunning van de mediaraad, vergelijkbaar met de benodigde toestemming van het Commissariaat voor de Media in Nederland, om hun programma digitaal via de ether te mogen verspreiden. [RadioWereld.NL]