Search
Close this search box.

VK: Greatest Hits Radio staakt uitzendingen op AM in Wales

Greatest Hits Radio heeft de uitzendingen gestaakt op de middengolf in Wales. Op de frequentie 1170 kHz is was vorige week een boodschap te horen waarin luisteraars geadviseerd worden over te schakelen naar DAB of internet. Begin deze week is de zender helemaal uitgezet.

Net als in vele andere landen wordt er ook in het Verenigd Koninkrijk steeds minder geluisterd naar de middengolf. Voor radiostations wordt het dus steeds duurder om hierop uit te blijven zenden.

Greatest Hits Radio was sinds September 2020 op de middengolf te ontvangen in het zuiden van Wales. Het station nam de plek in van Swansea Sound, dat sinds 1974 op de frequentie te ontvangen was.

Bauer Media kreeg de frequentie in handen door de aankoop van de Wireless Group in 2019. In tegenstelling tot de andere edities van Greatest Hits Radio, waar 20 uur per dag het landelijke raamprogramma wordt overgenomen, is de editie Wales nog 15 uur per dag lokaal geprogrammeerd, waarvan ook deels in het Welsh. Dit is een vereiste vanuit de vergunning om de Welshe cultuur en taal te beschermen.

De editie voor Wales is dus een dure editie van Greatest Hits Radio voor Bauer. Zeker gezien het feit dat in Wales slechts 20.000 luisteraars op het station afstemmen, wat neerkomt op 1,8% marktaandeel.

 

Door het uitschakelen van de middengolffrequentie mag Bauer een einde maken aan deze situatie. Het verplichte aantal uren lokaal gemaakte programma’s geldt namelijk niet voor DAB of internet. Inmiddels heeft Bauer de lokale avondprogrammering voor Wales al geschrapt.

Naast Wales verdwijnt Greatest Hits Radio in september ook in delen van Engeland weer van FM. Dit komt echter door een franchiseovereenkomst die afloopt. [RadioWereld.NL]