Zoek
Sluit dit zoekvak.

Landelijke commerciële FM-vergunningen officieel met 1 jaar verlengd

De negen landelijke commerciële FM-vergunningen zijn officieel met een jaar verlengd. Dit blijkt uit publicatie in de Staatscourant. De verlenging was noodzakelijk omdat de vergunningen oorspronkelijk op 31 augustus afliepen en er anders stilte in de ether zou vallen.

Foto: Pixabay

Het was oorspronkelijk de bedoeling dat de vergunningen drie jaar noodverlenging kregen om de klappen van de coronacrisis op te vangen. Veel radiostations hebben in 2020 extra financiering moeten aantrekken en die drie jaar diende om deze lening te kunnen afbetalen.

In juli zette de rechter echter een streep door de drie jaar noodverlenging in een zaak die was aangespannen door Kink. Hierdoor moet het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat voor september 2023 een nieuwe verdeling van de landelijke FM-kavels georganiseerd hebben. Waarschijnlijk wordt dit een veiling.

Voor het jaar extra uitzenden op FM moeten de vier ongeclausuleerde kavels (Radio 538, Qmusic, Sky Radio en Radio 10) diep in de buidel tasten. De vijf geclausuleerde stations (100% NL, Sublime, Veronica, Slam en BNR) hoeven geen verlengingsbedrag te betalen. Zij betalen al in de vorm van een clausule op wat ze uit mogen/moeten zenden.

Overigens is het nog niet definitief zeker dat de drie jaar noodverlenging voor de landelijke stations van de baan is. RadioCorp (100% NL en Slam), Talpa (538, Sky, 10 en Veronica) en BNR hebben beroep aangetekend bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven. [RadioWereld.NL]