Search
Close this search box.

Prinsjesdag 2022 live op NPO Radio 1 en NPO 2

Prinsjesdag 2022 (dinsdag 20 september) wordt dit jaar een belangrijke dag. Dan maakt het kabinet-Rutte IV de begroting bekend. Veel Nederlanders hebben het financieel moeilijk. Gaat het kabinet de burgers helpen en op welke manier? Daarnaast zal ook de troonrede worden voorgelezen in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. De NOS zendt dit live uit op NPO Radio 1 en NPO 2.

Op NPO Radio 1 is Prinsjesdag rechtstreeks te volgen van 12.00 tot 16.00 uur. Lara Billie Rense presenteert de uitzending en wordt geflankeerd door Haags verslaggever Wilco Boom.

‘NOS Met het Oog op Morgen’ komt aan het eind van de dag met een uitgebreide nabeschouwing. Presentator Wilfried de Jong doet dat met een keur aan politieke gasten tussen 23.00 en 24.00 uur.

In de uitzending wordt verslag gedaan van alle relevante gebeurtenissen. Vanwege de langdurige renovatie van het Binnenhof leest koning Willen-Alexander de Troonrede dit jaar voor in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. In de Glazen Koets rijdt dit jaar ook de Prinses van Oranje mee, die nu 18 is en daarmee staatsrechtelijk de eerste troonopvolger. Vandaar dat door de NOS ook wordt teruggeblikt naar de eerste keer dat haar vader en grootmoeder Prinsjesdag bijwoonden.

De presentatie op NPO 2 vanuit Den Haag is in handen van Saïda Maggé; Malou Petter staat tussen het publiek. ’s Avonds is er op televisie nog een terugblik met hoogtepunten vanaf 19.30 uur.

Na de Troonrede en de rijtoer, die eindigt met de ‘balkonscène’ op paleis Noordeinde, is het de beurt aan minister van Financiën Sigrid Kaag, die met de Miljoenennota de begroting voor het komende jaar aanbiedt aan de Tweede Kamer.

Aan het begin van de avond komen de hoogtepunten van deze Prinsjesdag nog eens voorbij in een samenvattende uitzending op NPO 2. Ook in Nieuwsuur is vanaf 21.30 uur op NPO 2 veel aandacht voor reacties uit het politieke landschap. Verder ontvangt presentator Mariëlle Tweebeeke de vaste analisten Mathijs Bouman en Arjen Noorlander om de economische en politieke aspecten van de kabinetsplannen onder de loep te nemen. [Radiowereld.NL]