Cumulus trekt stekker uit een van oudste news-talk radiostations in de VS

Cumulus Media heeft afgelopen vrijdag onverwachts de stekker getrokken uit één van de eerste news-talk radiostations in de Verenigde Staten. Om 10.15 uur lokale tijd werd het talkformat van KGO AM 810 in San Francisco na 60 jaar het zwijgen opgelegd. Na een weekend stunten is maandagochtend 810 The Spread van start gegaan op de frequentie.

KGO startte al in 1924 met uitzenden. De eerste periode had de zender een muziekformat met elk uur nieuws. Omdat de luistercijfers begin jaren ’60 tegenvielen, schakelde het station in 1962 geleidelijk over op een news-talk format. Het was één van de eerste radiostations in de VS die dit format adopteerde.

Omdat in die tijd nog weinig mensen een telefoon hadden, maakte KGO veel uitzendingen vanaf locatie, waarbij mensen letterlijk achter de microfoon plaats konden nemen om mee te praten.

Omlaag
KGO werd een belangrijke speler in San Francisco, want vanaf 1978 was de zender 30 jaar klang marktleider. Het verval zette in vanaf 2008, toen voor het meten van de luistercijfers de traditionele dagboekmethode werd ingeruild voor het elektronisch meten (PPM).

Daarna volgde de nodige paniekvoetbal, waarbij eerst vele lokale programma’s geschrapt werden, vervolgens meer ingezet werd op nieuws, om daarna toch weer meer op lokale praatprogramma’s in te zetten. Het mocht echter niet baten, want momenteel staat KGO met een schamel 1,7% marktaandeel op de 20ste plaats.

Eigenaar Cumulus besloot daarom afgelopen vrijdag de stekker te trekken uit KGO als news-talkzender. Mark Thompson brak om 10.15 uur zijn programma af met “This is KGO San Francisco, A Cumulus Media station”, waarna het station in de stuntmodus ging.

Gokken
Ondanks dat Cumulus niets wilde vertellen over het nieuwe format, waren er het hele weekend aanwijzingen te horen dat het station over zou stappen op een sportprogrammering, met de focus op gokken op sporten. Teksten als “Het meest unieke radiostation in de Bay Area komt op maandag. Daar kun je op wedden” werden afgewisseld met muziekfragmenten die verwijzen naar gokken en geld verdienen.

Om 8.10 uur onthulde KGO zijn nieuwe identiteit: 810 The Spread. Nog steeds wordt er 24 uur per dag gesproken op de zender, maar nu over sport en in het bijzonder over gokken op sportuitslagen.

Nadat in 2018 de regelgeving rondom sportweddenschappen flink werd versoepeld, zorgde dit voor een nieuwe soort sporttalk format waarop voornamelijk wordt gesproken over gokken op sportwedstrijden. Luisteraars krijgen in de programma’s tips en adviezen over de inzet van hun geld, alsmede wat hun kansen zijn. Dit alles wordt afgewisseld met sportnieuws, uitslagen en live verslaggeving. [RadioWereld.NL]