Dinsdag voorwaardelijke veiling vijf regionale FM-kavels

De eerder aangekondigde voorwaardelijke veiling van vijf regionale FM-kavels vindt dinsdag (11 oktober) plaats. Dit melden bronnen aan RadioWereld.NL. Agentschap Telecom (AT) heeft opmerkelijk genoeg (nog) geen datum openbaar gemaakt, iets wat de etherwaakhond bij alle eerdere veilingen wel deed.

Foto: RadioWereld.NL

Het lijkt er sterk op dat AT expres geen ruchtbaarheid wil geven aan de veiling. In de laatste update van de etherwaakhond van eind augustus werd gesproken van ‘medio oktober’ als tijdstip voor de veiling.

De voorwaardelijke veiling is onderdeel van de gemaakte afspraken tussen de radiosector om de verstandhouding met AT te verbeteren.

Omstreden
Tegelijkertijd is de veiling nogal omstreden. Doel van de voorwaardelijke veiling is namelijk om de bestaande vergunninghouders hun niet-landelijke FM-kavels (ofwel B-kavels) terug te laten kopen tegen het minimum van 10% regiogerichtheid. De huidige hogere percentages regiogerichtheid worden namelijk als belemmerend ervaren, ondanks dat de vergunninghouders deze percentages zelf hebben mogen opgeven. Op basis van deze percentages hebben ze destijds de kavels toegewezen gekregen.

Voor 27 van de 54 niet landelijke FM-kavels geldt momenteel een regiogerichtheidspercentage van meer dan 10%. Alleen Wild FM in Noord-Holland besloot zijn kavel met meer dan 10% niet voorwaardelijk te veilen.

Mocht het de bestaande vergunninghouder echter niet lukken om het hoogste bod te doen, dan kan deze binnen twee werkdagen na afloop van de veiling alsnog de veiling ontbinden. De huidige vergunninghouder behoudt dan het kavel met behoud van de het oude hogere regiogerichtheidspercentage.

Het plan was dat alleen de bestaande vergunninghouders een aanvraag zouden doen voor hun eigen kavel(s), zodat deze zonder veiling (om-niet) weer toegewezen zou worden. Dat is voor 21 van de 26 FM-kavels gelukt, zo werd eind augustus bekendgemaakt.

5 Kavels geveild
Voor vijf FM-kavels zijn er echter wel kapers op de kust en kwam er meer dan één geldige aanvraag binnen. Deze kavels worden dan ook komende dinsdag voorwaardelijk geveild. De kavels die geveild gaan worden zijn:

B07 Amor FM Rotterdam/Den Haag
B11 Tukker FM Friesland (voormalig kavel Continu)
B13 RADIONL Groningen/Drenthe
B15 Tukker FM Groningen
B26 Tukker FM Groningen/Drenthe/Overijssel (voormalig kavel Continu)

Welke partijen er, buiten de bestaande vergunninghouders, gaan bieden op welke kavels is niet bekendgemaakt. Het lijkt er echter wel op dat Simone FM en Hitzzz een gooi gaan doen naar extra frequenties. Op hun socials kondigen ze al aan dat er binnenkort groot nieuws komt met daarbij kaarten van hun huidige FM-dekking.

In verband met de gelijke behandeling van alle aanvragers worden alle vergunningen gelijktijdig, dus na afloop van de veiling, verleend. De nieuwe vergunningen lopen, net als de bestaande verlengde vergunningen, tot en met augustus 2025. [RadioWereld.NL]