Search
Close this search box.

Recordpoging podcast maken tijdens Dutch Media Week niet geslaagd

De zevende editie van Dutch Media Week kende dit jaar een vernieuwde opzet waarbij een recordpoging podcast maken een rode draad vormde. Bekende en onbekende podcastmakers wisten volgens de organisatie bij Beeld & Geluid in Hilversum tijdens ‘de estafette‘ van 200 uur in totaal 153 uur aan podcasts te produceren waardoor de recordpoging volgens de organisatie is geslaagd. Maar klopt dat wel?

Foto: Dutch Media Week

Zaterdagochtend 1 oktober trapte Vincent Bijlo de recordpoging af tijdens een interview met Hilversums burgemeester Gerhard van den Top en ‘mr Dutch Media Week’ Herman Dummer. De rest van de week wisselde podcasts als ‘De Leeuw lult verder’, ‘Dit was de radio’, ‘PodBast’, ‘Han Peekel 75’ en ‘Mand’ elkaar af in een estafette die uiteindelijk resulteerde in 148 gloednieuwe podcasts en een nieuw record van totaal 153 uur aan geproduceerde podcasts“, zo meldde Dutch Media Week achteraf.

Daarnaast meldde de organisatie na afloop: “Bekende en onbekende podcastmakers wisten tijdens een ongekende estafette totaal 153 uur aan podcasts te produceren.”

Op zondagmiddag 9 oktober sloot Vincent Bijlo het leuke initiatief weer af tijdens een interview met onder andere Herman Dummer en Eppo van Nispen tot Sevenaer. Maar daar zei Bijlo dat de 200 uur was gehaald.

Niet 200 maar 153 uur
De poging, die iedereen gratis en live kon bijwonen, zou inderdaad oorspronkelijk 200 uur duren. Er hadden zich te weinig podcasters aangemeld. En achteraf bleek dat er ook programma’s waren die helaas niet door gingen vanwege technische problemen. Er zijn namelijk tijdens de recordpoging podcasters midden in hun podcastopname weggelopen. En in de nacht waren soms oude ‘opgenomen’ podcasts te horen en soms zelfs non-stop jazz muziek van Spotify. Daardoor is duidelijk dat de recordpoging niet is geslaagd. Er zijn niet 200 uur achter elkaar podcasts uitgezonden, ook niet 153 uur in estafette achter elkaar.

Toch schreven diverse kranten waaronder de Telegraaf en Nu dat de recordpoging om in totaal tweehonderd uur onafgebroken podcasts te maken wel is geslaagd.

Wat gebeurde er ’s nachts?
Podcastmaker Iman De Vries van Cooltuur.nl had zich ook aangemeld voor de recordpoging. Hij wilde gasten in de uitzending halen, maar dat lukte niet. Tussen 01 en 02 uur zou hij een podcast maken. Hij baalde al dat hij 15 minuten later moest beginnen dan was afgesproken. Vol goede moet startte hij zijn aandeel aan de recordpoging, eerst met een gast aan tafel en daarna met een gast aan de telefoon.

Maar de techniek werkte niet mee, de microfoon stond raar ingesteld, het geluid klonk raar, het leek wel of er een stem vervormer aan stond, zo vertelde De Vries tegenover RadioWereld. Het was allemaal houtje touwtje en daarom is hij uiteindelijk na een half uur proberen maar weggelopen. Ook de videostream om live mee te kijken werkte ’s nachts niet.

Na zijn aandeel bleek dat er ook helemaal geen nieuwe mensen waren om de recordpoging te vervolgen. Omdat er naast een techneut verder niemand aanwezig was werd er ’s nachts een oude opname ingestart. De organisatie was volgens diverse luisteraars ‘vrij rommelig‘. Voor luisteraars was het ook niet duidelijk welke podcastmakers zouden komen op welk tijdstip. Op de website was geen duidelijk overzicht te vinden.

Giel Beelen
Diverse bekende personen hadden zich zelfs aangemeld. Giel Beelen zou ook meedoen aan de podcast recordpoging tijdens Dutch Media Week met zijn podcast Kukuru. Maar dit ging helaas niet door, zo liet hij van te voren al weten. Hij zou in deze week in gesprek gaan met schrijfster Susan Smit. Hij was wel te gast bij andere podcasters, maar daar zou hij een kwartier eerder zijn weggegaan volgens luisteraars want het was allemaal vrij rommelig en de techniek werkte niet goed.

Opnames
Het mooie initiatief werd zondagmiddag afgesloten door onder andere cabaretier en schrijver Vincent Bijlo. Wie alles nog een keer wil beluisteren heeft wel pech, niet alles is opgenomen in Beeld & Geluid in Hilversum. De organisatie is bij de start vergeten de opnameknop in te drukken, zo vertellen ze onder andere zelf in een videocast op website.

‘Recordpoging in ‘estafette‘ wel geslaagd’
Volgens een persvoorlichtster is in een tijdsbestek van 200 uur in totaal 153 uur live aan podcasts geproduceerd. Volgens de organisatie is de recordpoging in ‘estafette‘ dus wel geslaagd. Volgens Wikipedia wordt bij een estafette elke keer een stokje (letterlijk of figuurlijk) doorgegeven aan de volgende persoon, dat gebeurde niet bij deze poging.

De organisatie liet ook weten dat ze wel voornemens zijn om volgend jaar weer een poging te maken. Bij deze poging was geen notaris betrokken. De podcast wordt ook niet naar het ‘Guinness Book of Records’ verzonden. Bovendien is een complete opname van de poging volgens een persvoorlichtster mislukt. [RadioWereld.NL]