Consultatie veiling landelijke commerciële radiovergunningen start dinsdag

Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) start dinsdag de consultatie voor de veiling van de negen vergunningen voor landelijke commerciële radiostations. Zoals verwacht gaat het kabinet deze vergunningen, waarbij analoge radio (FM) is gekoppeld aan digitale radio (DAB+), in 2023 veilen.

Foto: Pixabay

Twee van deze negen landelijke vergunningen zijn bestemd voor een commerciële nieuwszender en voor een zender die voornamelijk Nederlandstalige muziek draait. Een partij kan er maximaal drie verwerven via de veiling. De vergunningen zijn voor 12 jaar (2023-2035).

Na een aantal door de Tweede Kamer gevraagde verlengingen, is het goed om nu de vergunningen voor landelijke commerciële radiostations opnieuw te kunnen veilen”, zo meent Adriaansens. “Hoe, waar en wanneer mensen naar muziek, entertainment of nieuws luisteren is in twintig jaar tijd door de opkomst van bijvoorbeeld streamingdiensten, podcasts, sociale media en digitale radio radicaal veranderd. Door nu te veilen, levert de radiomarkt de komende jaren weer veel luisterplezier voor iedereen op en bieden we ook nieuwkomers een kans op een vergunning.”

Wat de minister er niet bij vertelt is dat dit mogelijk de laatste keer is dat de overheid flink geld kan vangen voor de FM-frequenties. Onlangs bleek uit onderzoek van Dialogic dat een afschakeltermijn voor FM tussen 2027 en 2032 reëel is.

Wens
Met de veiling wordt de langgekoesterde wens van de topambtenaren bij EZK die verantwoordelijk zijn voor het radiobeleid, vervuld. Zij probeerden de FM-frequenties ook al in 2011 en 2017 opnieuw te veilen, maar werden steeds, om wisselende redenen, teruggefloten door de Tweede Kamer. Dat is ook de reden waarom EZK nu zelf niet in beroep is gegaan tegen de uitspraak van de Rechtbank van Rotterdam eerder dit jaar en tijdens de zitting van het hoger beroep zelfs de uitspraak van de rechter ging verdedigen. Op dinsdag 13 december wordt duidelijk of de veiling dit keer wel door kan gaan.

Daarnaast liet EZK in 2020 al een speciale Adviescommissie Radio een rapport opstellen over wat in de toekomst te doen met de radiofrequenties. Dat het advies veilen luidde, was geen verrassing aangezien de commissie al grotendeels bestond uit personen die vooraf al voorstander was van het veilen van frequenties.

Minder clausules
De huidige negen landelijke commerciële zenders op FM zijn 100% NL, BNR, Qmusic, Radio 10, Radio 538, Radio Veronica, Sky Radio, Slam en Sublime. Bij de vorige verdeling van de vergunningen in 2003 zijn er aan vijf van de negen vergunningen specifieke eisen (clausulering) verbonden qua muziekgenre of thema.

De minister stelt nu voor, in overeenstemming met staatssecretaris Gunay Uslu (OCW), om dit bij de aanstaande veiling in 2023 terug te brengen tot twee specifieke vergunningen: één voor Nederlandstalige muziek en één voor nieuws & actualiteiten. “Dat is voldoende, omdat nieuwe kanalen zoals DAB+, internetradio en streamingdiensten inmiddels zorgen voor een gevarieerd aanbod om een breed Nederlands medialandschap te hebben.

Wat ook ongetwijfeld meespeelt is dat de waarde van de FM-kavels die nu geclausuleerd zijn, door de opheffing van de clausules flink in waarde zullen stijgen en bij de veiling meer opleveren.

Een commerciële radiozender met Nederlandstalige muziek heeft volgens EZK een culturele waarde voor de samenleving en bevordert de productie en verspreiding van muziek van eigen bodem. Een commerciële zender met nieuws en actualiteiten draagt naast de publieke nieuwsvoorziening – via de NPO – bij aan ontwikkeling, opinievorming en representatie van de samenleving. “Het produceren van nieuws(programma’s) brengt hoge kosten met zich mee waardoor het aannemelijk is dat er zonder clausulering geen commerciële nieuwszender tot stand komt.

Maximaal drie kavels
Bij de veiling mogen partijen maximaal drie FM-kavels bemachtigen, conform het eerdere advies van de ACM. En dat betekent dat Talpa Network (538, 10, Sky en Veronica) er in elk geval één moet opgeven. Talpa reageerde eerder al teleurgesteld op deze plannen.

De consultatie van de conceptregeling loopt zes weken vanaf 29 november 2022. [RadioWereld.NL]

Eén reactie

  1. Goed dat ze gaan stoppen met de meeste clausules. En laten ze van het FM-kavel waar Radio Veronica nu op uitzendt het Nederlandstalige-kavel maken. Radio Veronica zou dan naar een nog beter FM-kavel kunnen verhuizen. 100% NL zit nu nog op een kavel met een matig bereik en kan op de 103 FM wat meer mensen bereiken, denk ik. Verdere discussies hierover zijn zinloos want het is nog geen dinsdag 13 december 2022, de dag waarop duidelijk wordt of er een veiling komt.

Reacties zijn gesloten.