Qmusic gestart met 18e editie van de Q-Top 1000 (Update)

Qmusic is zondagmiddag (13 november) om 12 uur gestart met de 18e editie van de Q-Top 1000. Gedurende zes dagen zet de landelijke radiozender de 1000 beste nummers op een rij. De eindejaarslijst is samengesteld door Qmusic met behulp van de luisteraars.

Foto: RadioWereld.NL

Weekenddeejays Tom van der Weerd en Bram Krikke hadden de eer om de lijst te openen met de nummer 1000: ‘Think’ van Aretha Franklin.

Met welke plaat Qmusic komende vrijdag (18 november) de lijst kort voor 18 uur sluit is nog een verrassing. Het radiostations heeft de top 10 nog niet bekendgemaakt.

Wel stond de afgelopen 4 jaar ‘Bohemian Rhapsody’ van Queen op nummer 1. Vorig jaar werd deze klassieker gevolgd door ‘Roller Coaster’ van Danny Vera op 2 en ‘Fix You’ van Coldplay op 3.

Zowel Queen als Coldplay maken dit jaar kans om voor de vijfde keer op nummer 1 te eindigen en een nieuw record te vestigen.

 Hoogste nieuwe binnenkomer
Opvallend is dat de hoogste nieuwe binnenkomers allemaal rechtstreeks de top 100 in zijn gestroomd. Met ‘As It Was’ van Harry Styles op 28 en ‘How Do I Say Goodbye’ van Dean Lewis op 42. Meau verovert de 72e plaats met haar hit ‘Dat Heb Jij Gedaan’.

Queen domineert in de Q-Top 1000 en komt maar liefst 21 keer voorbij. Dat is zelfs één notering meer dan vorig jaar.

Andere bijzondere feiten
Een opvallende stijger is ‘Another Love’ (50) van Tom Odell, een track uit 2013 die het afgelopen jaar is uitgeroeid tot een soort anthem voor de mensen in Oekraïne.

De meest genoteerde artiesten na Queen zijn, Ed Sheeran (18x), ABBA (16x), Michael Jackson (15x) en Coldplay (13x).

In totaal zijn er 135 nieuwe binnenkomers, verdeeld in 65 re-entries en 70 volledig nieuwe binnenkomers.

Twee opvallende nieuwkomers zijn ‘Rocket Man’ van Elton John (925) uit 1972 (hernieuwde belangstelling door de gelijknamige film en ‘Cold Heart’ met Dua Lipa) en ‘I Will Always Love You’ van Dolly Parton (962). De cover van Whitney staat er in alle Q-top 1000 edities al in, maar het origineel van Dolly nu dus voor het eerst.

Ook ‘Vivo Per Lei’ van Andrea Bocelli, ‘Kernkraft 400’ van Zombie Nation en ‘Whole Again’ van Atomic Kitten maken dit jaar hun intrede in de lijst. Atomic Kitten bracht deze hit afgelopen zomer nog ten gehore tijdens de Foute Party van Qmusic.

Een bijzondere re-entry is ‘Running Up That Hill’ van Kate Bush, dat door de serie Stranger Things dit jaar wereldwijd opnieuw een hit werd en in de Top 40 terecht kwam.

Er staan ook nummers dubbel in de lijst: ‘Sound of Silence’ van Simon & Garfunkel (160) en die van Disturbed (17). ‘Empire State of Mind’ van Alicia Keys staat erin mét Jay-Z (689) en zonder Jay-Z (903). ‘Papa’ is twee keer te horen, de versie van Suzan & Freek (330) en die van Stef Bos (27). En ‘Geef Mij Je Angst’ komt ook twee keer voorbij, van André Hazes (426) én van Guus Meeuwis (165).

Vrijdag ontknoping
Omdat de ontknoping van de Q-Top 1000 pas op vrijdagmiddag is te horen, wordt de Top 40 voor één keer alleen op zaterdagmiddag uitgezonden.

Net als voorgaande jaren is de Q-Top 1000 niet alleen op de landelijke editie te horen, maar ook op Qmusic Limburg. [RadioWereld.NL]