Luistercijfers: 3 radiostations aan kop in Los Angeles

Dat de radiomarkt in Los Angeles zeer competitief is, was al bekend. Maar dat er maar liefst drie radiostations de eerste plek delen is uniek. 104.3 My FM, KOST 103.5 en K-Earth 101 noteerden in de novembermeting van Nielsen Audio allen 5,1% marktaandeel. In New York City blijft WBLS 107.5 de grootste.

De novembercijfers bevatten overigens de cijfers van 13 oktober tot en met 9 november. Dit komt omdat de Verenigde Staten 13 metingen per jaar telt. De laatste meting betreft de zogenaamde ‘Holiday’-periode. Het zijn tevens de laatste luistercijfers van het jaar waar de kerstinvloeden niet of nauwelijks zichtbaar in zijn.

Popzender KOST 103.5 stapte bijvoorbeeld op 11 november over op non-stop kerstmuziek, waardoor er nog geen effect te zien is in deze meting. Sterker nog: KOST daalde deze meting met 0,6%-punt. My FM (KBIG) bleef gelijk in marktaandeel, terwijl de classic hitszender K-Earth 101 (KRTH) met 0,1%-punt daalde.

Kijkend naar het weekbereik dan gaat K-Earth aan kop met 2,29 miljoen luisteraars per week, een stijging van 3,5%, terwijl het totale weekbereik van radio in de filmstad met slechts 0,2% groeide. K-Earth is al acht metingen de grootste als het om aantal luisteraars gaat.

Plek vier is deze meting voor de talkzender KFI AM640 met 4,6%, terwijl de urban popzender 94.7 The Wave (KTWV) de top 5 completeert met 4,4%.

De alternatieve zender Alt 98.7 is nu het populairst bij 18-34 jaar. My FM staat voor de vijfde maand op een rij op 1 bij 25-54 jaar, terwijl My voor de derde meting op een rij aan kop gaat bij 18-49.

New York City
In de Big Apple blijft WBLS de grootste met 7,0%. De urban popzender stijgt daarmee voor de vijfde meting op een rij en is bovendien voor de zesde maand op een rij marktleider.

Was de strijd vorige meting nog spannend omdat drie radiostations op twee stonden, is die strijd nu beslist in het voordeel van 106.7 Lite FM (WLTW). Wel volgt de popzender pas op ruime afstand met 5,6%.

Lite zal ongetwijfeld uitkijken naar de volgende meting aangezien het station op 18 november overschakelde op non-stop kerstmuziek. Wel is Lite de grootste als het om weerbereik gaat: 3,29 miljoen luisteraars stemmen wekelijks op de popzender af. Dat is echter wel een daling van 4,9%, terwijl het totale bereik van radio in New York City met 1,55 kromp.

Het Spaanstalige Mega 97.9 (WSKQ) pakt deze meting brons met 5,5%, terwijl de classic rockzender Q104.3 (WAXQ) en de classic hitszender (W)CBS FM 101.1 gedeeld vierde staan met 5,2%.

Bij 1010 WINS is het eerste effect van het verkrijgen van een FM-frequentie al goed zichtbaar. Weliswaar startte de nieuwszender pas halverwege deze meting op 92.3 FM, maar het marktaandeel steeg al met een half procentpunt naar 3,5%. Ook steeg het weekbereik met 152.000 luisteraars.

Bij de doelgroepen gaat Mega niet alleen aan kop bij 18-49, maar ook bij 25-54 jaar. WBLS is nu het grootst bij 18-34 jaar.

Baltimore
Elke maand blikt RadioWereld.NL ook op de luistercijfers in een andere regio. Dit keer is dat Baltimore (radiomarkt 22) in de staat Maryland. Baltimore is één van de belangrijkste havensteden van de VS en telt ruim 620.000 inwoners. In de stadsregio wonen een slordige 2,4 miljoen inwoners.

De popzender Today’s 101.9 (WLIF) is momenteel het populairst met 7,8% marktaandeel. Het station verloor deze meting wel ruim een procentpunt. De urban popzender Magic 95.9 (WWIN) volgt vlak daarachter met 7,4%. Dat deze zender het zo goed doet is niet zo verwonderlijk. Ruim 60% van de inwoners van Baltimore is van Afro-Amerikaanse afkomst.

102.7 Jack FM (WQSR) sluit aan op de derde plaats. De pop-rockzender is goed voor 7,1% marktaandeel. Plaats vier is voor de sportzender 105.7 The fan (WJZ) met 5,8%, terwijl de urban popzender 92Q (WERQ) en de countryzender 93.1 WPOC samen plek vijf bezetten met 5,7. [RadioWereld.NL]