Zoek
Sluit dit zoekvak.

Radio Veronica vecht last onder dwangsom voor te weinig muziek aan bij de rechter

Talpa Network vecht de opgelegde last onder dwangsom aan Radio Veronica, wegens het draaien van te weinig muziek, aan bij de rechter. Dit bevestigt een woordvoerder van het mediabedrijf aan RadioWereld.NL.

Radio Veronica zendt uit op FM via een zogenaamd geclausuleerd kavel (A2), waardoor er restricties zijn op wat de zender wel en niet mag uitzenden. Zo moet Radio Veronica volgens de vergunning tussen 7 en 19 uur 85% van de netto zendtijd (dus exclusief nieuws, weer, verkeer en reclame) vullen met muziek.

Last onder dwangsom
Maar volgens radiozender Kink hield Veronica zich niet aan de regels en diende daarom een handhavingsverzoek in bij Agentschap Telecom (AT), nu Rijksinspectie Digitale Infrastructuur. De etherwaakhond besloot daarom eind 2021 de uitzendingen van Veronica tegen het licht te houden.

Ook AT concludeerde dat er te weinig muziek te horen was op Radio Veronica, waarna de etherwaakhond in mei 2022 het station een last onder dwangsom oplegde om herhaling te voorkomen. Mocht Veronica bij een hercontrole opnieuw in de fout gaan, dan moet het station 60.000 euro per overtreding per maand betalen met een maximum van 300.000 euro.

Wat is nieuws?
Dat Veronica volgens de etherwaakhond te weinig muziek bracht komt onder meer door een andere interpretatie van het begrip ‘nieuws’. Volgens AT vallen alleen nieuwsbulletins onder het begrip nieuws. Radio Veronica vindt die afbakening te strikt en is van mening dat dat ook gesprekken over de actualiteit, waaronder interviews met experts of betrokkenen, meetellen als nieuws.

Daarom maakte Veronica eerder al bezwaar tegen het te strikt hanteren van het begrip nieuws. Het station staat daarin niet alleen, want ook RadioCorp, eigenaar van 100% NL en Slam, vindt de uitleg van het begrip nieuws door AT onjuist en is van mening dat het begrip nieuws na 17 jaar niet opeens gewijzigd kan worden.

AT houdt echter voet bij stuk en daarom gaat Talpa in beroep bij de rechter. “Radio Veronica meent dat in de beslissing op bezwaar een onjuiste uitleg wordt gegeven van het nieuwsbegrip” zo laat een woordvoerder van Talpa weten. “Het lijkt Radio Veronica daarom goed als er in de toekomst meer duidelijkheid komt over de uitleg van dit begrip. In de beslissing op bezwaar wordt die onduidelijkheid geïllustreerd, aangezien de verschillende betrokken partijen aan dit begrip een andere interpretatie geven.

Het besluit van AT over het begrip nieuws heeft namelijk ook effect op de andere geclausuleerde stations. Naast voor Veronica geldt dit dan ook voor 100% NL, Slam en Sublime. Ook zij hebben restricties betreffende de hoeveelheid gesproken woord.

Verlenging
Maar ook is Radio Veronica het niet eens met het besluit om de opgelegde last onder dwangsom opeens met een jaar te verlengen. Deze was oorspronkelijk opgelegd tot 1 september 2022, omdat ten tijde van het opleggen van de last de vergunningen toen afliepen.

Maar omdat de vergunningen, wachtende op de veiling, verlengd zijn tot 1 september 2023, en omdat Kink ook beroep had aangetekend tegen het aflopen van de last, heeft AT besloten om de opgelegde last onder dwangsom met een jaar te verlengen.

Volgens een woordvoerder “was er geen basis om de last te verlengen per 1 september 2022. Radio Veronica wil haar luisteraars goed bedienen en daartoe veel muziek draaien, in lijn met haar motto ‘We. Love. Music’. Zij houdt zich zodoende aan de clausulering.” [RadioWereld.NL]

Eén reactie

  1. Gewoon alleen via internet verder gaan…. Uitleg van AT is toch niet moeilijk te begrijpen?
    Interviews enz is geen nieuws…