Zoek
Sluit dit zoekvak.

Z100 terug in top 5 best beluisterde radiostations van NYC

De hitzender Z100 (WHTZ) is na een half jaar weer terug in de top vijf van best beluisterde radiostations van New York City. Dit blijkt uit de luistercijfers van Nielsen Audio over april. Aan kop gaat nog altijd Lite FM, terwijl K-Earth 101 nummer 1 blijft in Los Angeles.

Sinds corona in 2020 het luistergedrag flink veranderde is het zeldzaam dat Z100 in de top 5 te vinden is. De laatste keer was in september vorig jaar.

In april zag Z100 het marktaandeel met 0,1%-punt stijgen naar 5,0%, waardoor het station twee plaatsen klimt en nu op de vijfde plaats staat. Met 2,9 miljoen luisteraars staat de hitzender wel op de tweede plaats als het om weekbereik gaat.

Hoog en droog aan kop gaat nog altijd 106.7 Lite FM (WLTW) met 7,6%. Wekelijks stemden er 3,7 miljoen luisteraars af op de popzender, een stijging van 6,9%.

Op twee staat de classic rockzender Q104.3 (WAXQ) met 6,0%. WBLS 107.5 herstelt zich. De urban popzender staat nu derde met 5,8% (+0,6%-punt).

(W)CBS FM 101.1 verloor daarentegen terrein. De classic hits zender noteert nu 5,6% (-0,5%-punt). CBS zit momenteel midden in een transitie. Het vertrek van Scott Shannon is gelijk aangegrepen om het station verder te moderniseren. Naast een nieuwe ochtendshow is ook de muziek opgefrist. Sinds kort is bijvoorbeeld de 80’s Lunch uit de programmering verdwenen.

Uit de top vijf verdwenen is Mega 97.9 (WSKQ). Het Spaanstalige station daalde van vier naar acht. Een flinke plus laat New 102.7 (WNEW) zien. De popzender noteert met 4,6% marktaandeel (+0,4%-punt) en een zesde plaats de beste cijfers in meer dan een jaar tijd.

Kijkend naar de doelgroepen staat Z100 bovenaan bij 18-34 en 25-54 jaar, terwijl Lite het grootst is bij 18-49 jaar.

Los Angeles
In de filmstad blijft K-Earth 101 (KRTH) de best beluisterde zender met 5,7% marktaandeel. Het classic hits station, dat recent heeft versterking gekregen van voormalig KIIS en MY FM-deejay Dave Styles als invaller, heeft met 2,32 miljoen luisteraars tevens de meeste luisteraars per week.

Plek twee is voor de popzender 104.3 My FM (KBIG) met 4,6%, terwijl KIIS FM aansluit op drie met 4,4%. Vorige meting maakte KIIS een flinke sprong omhoog. Deze meting zakt het station weer iets naar beneden, maar desondanks blijft de hitzender in de top drie.

Wel voelt KIIS de hete adem van KFI AM640 in de nek. De talkzender steeg naar 4,3% marktaandeel. Daarachter delen maar liefst drie stations de vijfde plek: De Spaanstalige zender Que Buena 105.5 (KBUE), de popzender KOST 103.5 en de urban popzender 94.7 The Wave (KTWV). Allen halen ze 4,0%. Voor KOST is dit het laagste marktaandeel sinds november 2013.

Bij de doelgroepen staat KIIS nog steeds op 1 bij 18-34 en 18-49 jaar, terwijl K-Earth aan kop gaat bij 25-54 jaar.

San Francisco
Elke maand blikt RadioWereld.NL ook op een andere radiomarkt van de Verenigde Staten. Deze keer is dit San Francisco. Met 6,7 miljoen inwoners is deze stadsregio de vierde radiomarkt van de VS.

April kent een fotofinish bij de luistercijfers, want aan kop gaan namelijk de non-stop nieuwszender KCBS All News en de popzender 96.5 KOIT met elk 7,3%. KOIT draait de beste pophits van de jaren ’80 tot nu. Daarachter volgt de softpopzender The Breeze 98.1 met 6,9%.

KQED 88.5 FM, de publieke concurrent van KCBS staat deze meting vierde met 5,2%, terwijl Star 101.3 (KIOI) plaats vijf bezet. De grote rivaal van KOIT is goed voor 4,5% marktaandeel. [RadioWereld.NL]