Zoek
Sluit dit zoekvak.

Nederlandse gevangene in de VS eist verwijdering van documentaireaflevering

BnnVara is verplicht om de vijfde aflevering van de documentaire “Een Amerikaanse Nachtmerrie” offline te halen. Het gerechtshof in Amsterdam heeft bepaald dat deze aflevering, die gaat over Jaitsen Singh die al 39 jaar vastzit in een Amerikaanse cel, niet in zijn huidige vorm mag worden uitgezonden.

BnnVara / Submarine

BnnVara heeft direct gehoor gegeven aan de uitspraak en de aflevering van de serie van het internet verwijderd.

Jaitsen Singh, de langst vastzittende Nederlander in de Verenigde Staten, heeft beroep aangetekend tegen de eerdere uitspraak van de rechter over de documentaireserie. In dat vonnis oordeelde de rechter dat de documentaire mocht worden uitgezonden, omdat producent Submarine en BnnVara zich tijdens het onderzoek en de totstandkoming van de serie aan alle journalistieke zorgvuldigheidseisen hebben gehouden.

In hoger beroep heeft Singh alsnog een verbod geëist op de lineaire tv-uitzendingen van afleveringen 4 en 5, evenals het verwijderen van deze afleveringen van NPO Start en NPO Plus. Het gerechtshof is akkoord gegaan met dit verzoek met betrekking tot aflevering 5. BnnVara onderzoekt mogelijkheden om de aflevering alsnog uit te zenden.

We zijn zeer verrast door deze uitspraak“, laten BnnVara en producent Submarine weten. “Het Hof Amsterdam geeft nu de belangen van Singh meer gewicht. We respecteren deze uitspraak, maar we overwegen momenteel welke mogelijke opties er zijn om aflevering 5 alsnog uit te zenden.

Singh is een in Nederland geboren man van Surinaamse afkomst die in 1986 is veroordeeld voor betrokkenheid bij de moord op zijn vrouw en stiefdochter. Hij zit al 39 jaar van zijn totale straf van 56 jaar uit. De man heeft altijd ontkend dat hij iets met de moorden te maken heeft gehad.

In de docuserie van de publieke omroep wordt onder andere ingegaan op de mogelijkheid van een gerechtelijke dwaling in de zaak van Singh. Ook worden vermeend seksueel misbruik door Singh en mogelijke banden met de drugswereld besproken. Singh is bang dat dit hem in de problemen kan brengen bij medegevangenen. BnnVara zal door deze uitspraak de vierde en laatste aflevering van de serie maandagavond uitzenden op NPO2. [RadioWereld.NL]