Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ierland: Voormalige zendmast Atlantic 252 neergehaald (filmpjes)

In Ierland is afgelopen week de voormalige zendmast van Atlantic 252 neergehaald. De bijna 250 meter hoge vakwerkmast werd de laatste jaren gebruikt voor de uitzendingen van RTÉ Radio 1 op de langegolf. Nadat deze in april gestaakt werden had de mast geen functie meer.

De mast voor de langegolf werd in 1988 gebouwd op enkele kilometers van het dorpje Summerhill in het noordoosten van Ierland, ongeveer 30 km ten westen van Dublin. De bouw was zeer omstreden en leverde veel weerstand van de lokale bevolking op.

Na jarenlang procederen kwam de mast er uiteindelijk waardoor de popzender Atlantic 252 in 1989 begon met uitzenden. Atlantic 252 was opmerkelijk genoeg een samenwerking tussen de Ierse publieke omroep RTÉ en RTL in Luxemburg. De uitzendingen van Atlantic waren hoofdzakelijk gericht op het Verenigd Koninkrijk, dat toen nog geen landelijke commerciële radio kende. Maar de uitzendingen waren ook in een groot deel van West-Europa te ontvangen.

Eind 2001 kwam er een einde aan Atlantic 252. Begin 2002 verscheen Teamtalk als concurrent voor BBC Radio 5 Live en Talksport op de frequentie. Dit avontuur was maar van korte duur, want na enkele maanden werd de stekker al uit dit station getrokken.

Nadat de RTÉ de volledige licentie voor het gebruik van de frequentie 252 kHz in handen had gekregen, startte de omroep in maart 2004 met het uitzenden Radio 1 op de langegolf.

Sinds 2014 was er echter al sprake van dat de RTÉ wilde stoppen om de langegolf. Toch duurde het nog bijna 10 jaar voordat dit ook eindelijk gebeurde. Telkens waren er bezwaren waardoor de afschakeling keer op keer werd uitgesteld.

Een belangrijk bezwaar was dat de Ierse gemeenschap in het Verenigd Koninkrijk nog veelvuldig naar de langegolfuitzendingen van de omroep zou luisteren om binding te houden met hun thuisland. Maar inmiddels zijn er steeds meer alternatieven, zoals internet, digitale televisie en satelliet. In Ierland zelf is Radio 1 ook gewoon via FM te beluisteren.

De torenhoge energiekosten en de staat van de zendmast zorgden ervoor dat in april van dit jaar alsnog de stekker uit de zender werd getrokken. Omdat de 248 meter hoge stalen zendmast sindsdien niet meer gebruikt werd is deze afgelopen week alsnog opgeblazen. [RadioWereld.NL]